Specijalni izaslanik državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer upozorio je da Rusija pokušava da podeli region i ometa njegovu integraciju sa Zapadom. Palmer je izraio nadu da će Severna Makedonija i Albanija u martu otvoriti pregovore o članstvu u Evropskoj uniji.

Zabrinuti smo zbog ruskih namera u odnosu za Zapadni Balkan", rekao je Palmer za bugarski servis Radija Slobodne Evrope.

Rusija više voli Zapadni Balkan koji je rascepkan, podeljen, sumnjičav, koji ima element haosa, rekao je Palmer u intervjuu objavljenom 11. februara, dan posle njegove posete Sofiji.

Palmer je ukazao da je još jedan izazov za Balkan aktivnost ruskih agenata.

Pomenuo je pokušaj državnog udara u Crnoj Gori 2016. godine i pokušaj ubistva bugarskog trgovca oružjem po scenariju sličnom trovanju bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji. Takođe je naveo "ruske napore da podriju podršku za Prespanski sporazum između Skoplja i Atine", kao "još jedan primer zloćudne aktivnosti od strane ruske države".

Prespanskim sporazumom potpisanim 2018. godine okončan je skoro trodecenijski spor oko imena između Atine i Skoplja, čime je otvoren put Severnoj Makedoniji da se pridruži NATO-u i EU. Palmer je izrazio nadu da će Savet EU u martu odlučiti da otvori pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

"Želeli bismo da vidimo da se vrata otvore. Obe zemlje ispunjavaju zahteve i nadamo se da će Evropski savet to priznati time što će pristati da otvori pregovore tokom sastanka u martu," rekao je.

Palmer je prošlog avgusta imenovan za specijalnog izaslanika državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan.

Korupcija u Bugarskoj

Palmer je u intervjuu kazao i da su SAD spremne da označe još korumpiranih zvaničnika u Bugarskoj kada je to neophodno u borbi protiv korupcije.

Američki državni sekretar Majk Pompeo je 5. februara zabranio putovanje sudiji bugarskog Specijalnog krivičnog suda Andonu Mitalovu zbog umešanosti u korupciju. Mitalov je novembra 2019. dozvolio bivšem bugarskom poslaniku, optuženom za špijunažu u korist Rusije, da napusti zemlju i ode u Moskvu.

To je bio prvi put da je neki bugarski zvaničnik "javno označen", što radi američki državni sekretar kada ima informacije o nečijoj umešanosti u korupciju.

Bugari su bili iznenađeni tom odlukom, jer su mnogo istaknutiji političari i zvaničnici mogli da budu označeni kao korumpirani, dok je Mitalov do tada bio nepoznat široj javnosti. Sindikat sudija u Bugarskoj je od SAD tražio više dokaza o navodima u vezi s njegovom umešanošću u korupciju.

Izvor: EURACTIV.com/AFP

Foto: Beta