Grupa Obnovimo Evropu u Evropskom parlamentu apelovala je da se imenuje specijalni izaslanik EU za Zapadni Balkan. Evropski put, prema mišljenju tih evropskih parlamentaraca, mora da ostane otvoren za sve zemlje regiona.

Izaslanik bi, smatraju poslanici iz te grupe, radio pod nadležnošću i visokog predstavnika EU za spoljnu i bezbednosnu politiku i komesara za proširenje i susedsku politiku.

Ta osoba bi se "fokusirala na rešavanje dugotrajnih problema u regionu", navodi se u dokumentu "Novi pristup perspektivi članstva u EU za zemlje Zapadnog Balkana", koji je usvojila grupa Obnovimo Evropu.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel je tokom posete regionu krajem januara razgovarao o mogućnosti imenovanja izaslanika EU za Zapadni Balkan.

Grupa Obnovimo Evropu predlaže i formiranje odeljenja za borbu protiv korupcije u Generalnom direktoratu za politiku susedstva i pregovore o proširenju. Njegov zadatak bi bilo pružanje pomoći institucijama koje se bore protiv korupcije u zemljama kandidatima u regionu.

Prema mišljenju te političke grupe, u kojoj su i poslanici iz partije francuskog predsednika Emanuela Makrona, proces proširenja se može i mora odvijati uporedo s reformom EU, jer "jedno ne isključuje drugo".

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Wikipedia