Američki predsednik Donald Tramp imenovao je Ričarda Grenela, dosadašnjeg ambasadora u Nemačkoj, vršiocem dužnosti direktora nacionalne obaveštajne službe koja nadgleda 17 špijunskih agencija u zemlji. Grenel će ostati ambasador u Berlinu, kao i na funkciji specijalnog izaslanika predsednika SAD za mirovne pregovore Srbije i Kosova, potvrđeno je kasnije iz njegovog kabineta.

Portparol Grenela Dik Kastin izjavio je posle njegovog imenovanja da će na čelu obaveštajnih službi biti samo privremeno.

"Ističem da je ambasador Grenel odgovorio na zahtev predsednika Trampa da bude vršilac dužnosti direktora nacionalnih obaveštajnih službi na određeno vreme. Bela kuća će uskoro objaviti svoju nominaciju za mesto direktora nacionalnih obaveštajnih službi. Uzimajući to u obzir,  Grenel će ostati na funkcijama ambasadora SAD u Nemačkoj i specijalnog izaslanika za Srbiju i Kosovo i 100% je tome posvećen", rekao je Kastin za Glas Amerike.

Grenel je na svom Tviter profilu potvrdio da su navodi o privremenom obavljanju nove funkcije istiniti, kao i da će Tramp uskoro objaviti ime kandidata, a da to neće biti on.

Odabirom Grenela, koji ima malo iskustva u obaveštajnoj službi ili u vođenju velike birokratije, predsednik je nagovestio da želi pouzdanog, agresivnog lidera na vrhu obaveštajne zajednice, prenosi Njujork tajms.

Tramp je na Tviteru naveo da mu je "zadovoljstvo da objavi da će visoko poštovani ambasador SAD u Nemačkoj Ričard Grenel postati vršilac dužnost direktora nacionalnih obaveštajnih službi".

"Rik je izuzetno dobro predstavljao našu zemlju i radujem se saradnji s njim", naveo je Tramp uz izraze zahvalnosti dosadašenjem direktoru Džou Magvajeru.

Grenel se više puta našao na udaru kritika zbog svoje otvorenosti, najpre dok je bio "operativac", a potom i kao ambasador.

Kao ambasador, Grenel je davao izjave koje su neki nemački zvaničnici smatrali kao protivljenje tamošnjoj vladi, vanrednu intervenciju u unutrašnje stvari koju diplomate obično izbegavaju.

On je napao ono što je nazvao "neuspešnom" politikom otvorene granice u Nemačkoj, koja je preselila stotine hiljada sirijskih izbeglica, i kritikovao stavove Berlina o Iranu, vojnoj potrošnji i kineskim ulaganjima u globalne telefonske mreže.

Takođe je 2018. izrazio želju za osnaživanjem konzervativaca širom Evrope, a Nemačka je od SAD tražila objašnjenje te njegove izjave.

U izjavi za nemačku agenciju dpa ocenio je da je odbijanje Berlina da više troši na odbranu i oslanjanje na amerčku vojsku "uvredljivo".

Bio je poznat i po oštrom protivljenju izgradnji gasovoda Severog toka 2 i Turskog toka.

Grenel je, pre petnaestak godina, bio pomoćnik tadašnjeg američkog ambasadora pri Ujedinjenim nacijama Džona Boltona i bio je posebno aktivan tokom diplomatskih pokušaja SAD da u Savet bezbednosti izdejstvuju promenu Rezolucije 1244 o Kosovu i usvajanje plana Marti Ahtisarija.

Funkciju šefa svih obaveštajnih službi preuzeće od Džozefa Magvajera, koji je na čelu obaveštajne službe od ostavke Dena Koutsa, bivšeg republikanskog senatora iz Indijane.

Kad stupi na novu dužnost Grenel će zadržati funkciju ambasadora SAD u Nemačkoj, prenosi Glas Amerike (VoA) pozivajuči se na neimenovanog zvaničnika američke administracije.

Ne zna se, međutim, da li će diplomata u koga američki predsednik ima veliko poverenje, nastaviti da bude i specijalni izaslanik Bele kuće za mirovne pregovore Srbije i Kosova, dodaje Glas Amerike.

Nacionalna obaveštajna služba je formirana nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. i nadgleda 17 civilnih i vojnih obaveštajnih agencija, uključujući i Centralnu obaveštajnu agenciju (CIA).

Čestitke Grenelu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohije Vlade Srbije Marko Djurić čestitao je Grenelu imenovanje za vršioca dužnosti direktora nacionalnih obaveštajnih sluižbi i poželeo mu sreću.

"To imenovanje je važan korak u ambasadorovoj plodonosnoj karijeri koji ga potvrđuje kao patriotu svoje zemlje i kao profesionalca", naveo je Djurić na Tviteru.

Predsednik Kosova Hašim Tači pozdravio je imenovanje Grenela za vršioca dužnosti direktora nacionalnih obaveštajnih službi, poželevši mu uspeh.

"Sjajan izbor Donalda Trampa. Ambasador Grenel obavio je odličan posao kao specijalni izaslanik za dijalog Kosova i Srbije. Želim ti Rik veliki uspeh u novoj misiji da SAD i svet ostanu bezbedniji", objavio je Tači na Tviteru reagujući na objavu predsednika SAD Trampa.

Izvor: Beta/EURACTIV.com

Foto: Beta/AP