Grupa Progresivna alijansa Socijalista i demokrata (SD) u Evropskom parlamentu pozvala je Evropsku komisiju i zemlje članice Evropske unije da uključe i Zapadni Balkan u aktivnosti čiji je cilj suzbijanje epidemije korona virusa u Evropi. Socijalisti i demokrate pozvali su Evropsku komisiju da dozvoli zemljama Zapadnog Balkana da sredstava dobijena iz pretpristupnih fondova EU (IPA) iskoriste u borbi protiv epidemije.

"EU bi trebalo da im dozvoli da preusmere nepotrošena sredstva IPA u borbu oprotiv korona virusa, da razmotri mobilisanje preostalih drugih eksternih finansijskih instrumenata i da dozvoli zemljama Zapadnog Balkana da od zemalja članica kupuju medicinsku opremu, poput maski za lice i respiratora", naveli su evropski poslanici 17. marta u saopštenju.

Potpredsednica grupe SD Kati Piri upozorila je da i na Zapadnom Balkanu, kao i u celoj Evropi, broj obolelih od korona virusa raste.

"Mi smo u tome zajedno. Virus ne poznaje granice niti nacionalnost. Ako želimo efikasno da se borimo protiv korona virusa, ne smemo zaboraviti zemlje koje su u centru Evrope", rekla je Piri.

"Kao socijalisti i demokrate zahtevamo od Evropske komisije i zemalja članica da uključe države Zapadnog Balkana u naš zajednički evropski odgovor i u mere za prevenciju i suzbijanje efekata epidemije", rekla je Piri.

Koordinator grupe SD u spoljnopolitičkom odboru EP i izvestilac za proširenje na Zapadnom Balkanu Tonino Picula, ocenio je da zemlje Zapadnog Balkana ne treba ostaviti da se same nose sa vanrednom humanitarnom i ekonomskom krizom izazvanom epidemijom korona virusa.

"Prvi dokaz solidarnosti bio bi da im se pomogne da osiguraju da njhovi zdravstveni sistemi budu bolje opremjeni za zaustavljanje i tretman bolesti. Tim zemljama često uveliko nedostaju sredstva i medicinski stručnjaci koji su emigrirali. Zato bi Zapadni Balkan trebalo izuzeti iz novog sistema dozvola za izvoz zaštitne opreme (iz EU) u treće zemlje, i dozvoliti da kupuje vitalnu medicinsku opremu poput maski za lice na evropskom tržištu", rekao je Picula.

Picula je takodje ocenio da je potrebna fleksibilnost u korišćenju IPA fondova kako bi se obezbedio novac za borbu protiv korona virusa, i da zemljama Zapadnog Balkana treba omogućiti da neutrošen novac iz fondova EU upotrebe za borbu protiv epidemije.

"Uprkos vanrednim okolnostima, proces proširenja treba da se nastavi ubrzanim tempom koji je uveden ove godine zahvaljujući novoj metodologiji pristupanja", rekao je Tonino Picula.

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović uputila je 16. marta pismo komesaru za pregovore o proširenju Oliveru Varheiju sa molbom da EU omogući prenamenu neutrošenih sredstava iz  IPA  fondova za mere za prevenciju i suzbijanje posledica epidemije korona virusa u Srbiji.

U pismu su navedene osnovne mere i aktivnosti koje Srbija preduzima da spreči dalje širenje virusa, pruži adekvatnu negu svim zaraženim gradjanima a naročito starijim licima, te da u što većoj meri sanira i suzbije dalje posledice epidemije.

U Evropskoj uniji uveden je režim dozvola za izvoz odredjenih medicinskih sredstava državama izvan Unije zbog epidemije korona virusa.

Portparol Evropske komisije Erik Mamer izjavio je 16. marta da nije reč o zabrani izvoza medicinske opreme, maski i respiratora, vech o "režimu dozvola" za prodaju te opreme državama izvan Unije, tako da se "mogu uputiti zahtevi da se ta sredstva isporuče balkanskim zemljama".

Grupa Socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu ima 147 poslanika iz 25 zemalja, i druga je po veličini politička grupa u parlamentu EU koji ima ukupno 705 mesta.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta