Dok je Evropa zaokupljena borbom protiv epidemije korona virusa, zemlje članice Evropske unije su bliže nego ikad odluci da otvore pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom, piše 23. marta Fajnenšel tajms. Otvaranje pregovora bi, prema oceni lista, pokazalo da je EU sposobna da donosi odluke u vreme krize, a imalo bi i strateški značaj u trenutku kada bi odsustvo njene pomoći regionu u borbi protiv epidemije mogle da iskoriste druge zemlje.

"Pozitivna poruka Zapadnom Balkanu imala bi sada za EU posebno strateški smisao, imajući u vidu tenzije nastale zbog pandemije korona virusa. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić  izjavio je prošle semice da je evropska solidarnost 'bajka na papiru' pošto je je EU uvele ograničenje izvoza ključne medicinske opreme izvan bloka. Kina je već ponudila da popuni tu prazninu", ocenjuje britanski list.

Pregovori sa dve zapadnobalkanske zemlje biće jedna od tema razgovora Saveta za opšte poslove 24. marta, a zaključke evropskih ministara, ako budu usvojeni, trebalo bi da podrži Evropski savet koji čine šefovi država ili vlada, na samitu 26. i 27. marta.

Britanski list navodi da su Francuska, Holandija i Danska, zemlje koje su dugo kočile napredak Severne Makedonije i Albanije, konačno pristale da daju zeleno svetlo. Sada jedino Grčka stoji na putu Skoplja i Tirane da ostvare svoj cilj ove sedmice.

To znači veliki zaokret za samo nekoliko meseci. Nekoliko članica EU je u oktobru odbilo predlog Evropske komisije da se otvore pregovori i "prodube veze s regionom gde se EU bori za politički uticaj sa Kinom, Rusijom i drugima", navodi Fajnenšel tajms.

Francusku su neki kritikovali da pravi "istorijsku grešku" blokiranjem Severne Makedonije, uprkos velikim naporima koje je učinila, uključujući promenu imena kako bi okončala višedecenijski spor s Grčkom.

Albaniju, koja je sprovela mnogo manje reformi, pored Pariza kočili su i Hag i Kopenhagen.

Protivnici procesa proširenja su promenili stav delom zbog usvajanja liste uslova koje Albanija mora da ispuni pre početka pregovora. Medju uslovima su izborna i pravosudna reforma, borba protiv korupcije, promena zakona o medijima i oštrije mere protiv nelegalne migracije.

Promena pristupnih pravila, koju je predložila Francuska, takodje je uticala da se kritičari proširenja predomisle. Po novim pravilima biće mnogo lakše da se pregovori vrate unazad ili zaustave ako nema rezultata u zemljama kandidatima.

Poslednja prepreka otvaranju pregovora s dve zapadnobalkanske zemlje je zabrinutost Atine da bi grčka manjina u Albaniji mogla da bude diskriminisana po albanskim propisima o imovini i popisu stanovništva. Diplomate EU su u nedelju bile optimistične da bi taj spor mogao da bude rešen, piše Fajnenšel tajms.

Zeleno svetlo Severnoj Makedoniji i Albaniji takodje bi bio znak da EU i dalje može da se bavi poslovima koji nisu povezani sa epidemijom korona virusa.

"To pokazuje da donosimo odluku u ovo vreme krize", citirao je Fajnenšel tajms jednog evropskog diplomatu.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto:European Commission