Nekoliko evroposlanika zatražilo je od Evropske komisije da podrži zemlje Zapadnog Balkana za vreme pandemije korona virusa tako što će uključiti region u šemu dozvola za izvoz medicinske opreme.

U pismu od 20. marta, evroposlanici Lukas Mandl (Austrija, EPP), Viola fon Kramon-Taubadel (Nemačka, Zeleni), Ilhan Kjučjuk (Bugarska, Obnovimo Evropu) i Andrej Kovačev (Bugarska, EPP) pozivaju predsednicu EK Ursulu fon der Lajen da uvede efikasne mere pomoći zemljama Zapadnog Balkana u borbi protiv virusa, prenosi 26. marta EURACTIV.com.

EU šema dozvola za izvoz medicinske opreme trenutno pokriva 27 članica, Island, Lihtenštajn, Norvešku, Švajcarsku i Veliku Britaniju.

Ta šema predviđa da se za izvoz zaštitne medicinske opreme van EU u periodu od najmanje šest nedelja moraju tražiti izvozne dozvole a cilj je, kako je navela EK, da se zaštiti domaća potrošnja.

Nakon inicijative EK za zajedničku javnu nabavku, članice su kupile zaštitnu opremu za borbu protiv COVID-19 koja treba da stigne u roku od dve nedelje.

Slična zajednička javna nabavka biće organizovana i za respiratore i testove za korona virus.

Četvoro evroposlanika takođe je pozvalo da se zemlje Zapadnog Balkana uključe u buduće zajedničke javne nabavke preko potrebne medicinske opreme za EU.

"EU je više puta stavila na čekanje proces integracije Zapadnog Balkana. Ipak te zemlje nas godinama podržavaju u pitanjima migracija i drugim oblastima. Sada smo mi na redu da pokažemo solidarnost", napisali su evroposlanici.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP