Crna Gora je od mehanizma NATO zatražila maske, rukavice, respiratore i drugu zaštitnu i medicinsku opremu kao pomoć u borbi protiv širenja korona virusa. NATO preko sistema za koordinaciju odgovora na krizu pomaže i novoj članici Severnoj Makedoniji, čija će zastava 30. marta biti podignuta u sedištu Alijanse.

Zahtev Podgorice za pomoć upućen je Evroatlantskom centru za koordinaciju odgovora na katastrofe (EADRCC), koji je osnovni civilni mehanizam odgovora na vanredne situacije.

U molbi koja je objavljena na sajtu Alijanse i upućena svim članicama NATO i partnerskim zemaljama, Crna Gora kao pomoć traži više od 5,6 miliona hiruških maski, oko pola miliona maski sa P2 i P3 filterima, oko 6,5 miliona rukavica, oko 250.000 naočara i vizira, više od 336.000 hiruških haljina i još 100.000 nepromočivih haljina, kao i 50.000 nepromočivih kecelja, milion jednokratnih hirurških kapi i naglavaka.

Takođe se traži 320 respiratora, 20 bronhoskopa, 40 laringoskopa, 20 apsiratora, 50 EKG aparata, dva defibrilatora, pišu podgoričke Vijesti.

Crna Gora je preko EADRCC-a dobila pomoć u gašenju požara 2017.

Iz Ministarstva odbrane je ranije saopšteno da će razmotriti traženje pomoći od NATO i drugih međunarodnih organizacija.

Sam NATO ne poseduje zalihe respiratora i druge medicinske opreme, ali pomaže na druge načine, kao što su logistika i transport.

U Crnoj Gori registrovano je još šest osoba inficiranih korona virusom, saopšteno je 30. marta iz Instituta za javno zdravlje, tako da se broj zaraženih popeo na 91.

U saopštenju se navodi da se pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom nalazi 6.278 osoba.

Crnogorski zdravstveni sistem u ovom trenutku raspolaže sa 88 respiratora, a nijedan pacijent koji je pozitivan na COVID-19 nije priključen, saopštio je za Dan rukovodilac Kriznog operativnog medicinskog štaba, doktor Ranko Lazović.

On je naveo da će do kraja sedmice broj respiratora biti povećan na 150, da ih neće nedostajati i da građani ne treba da brinu.

Lazović je istakao da je zdravstveni sektor u potpunosti funkcionalan, ali da se priprema i za najgori scenario.

On je naveo da je jedan broj lekara i medicinskog osoblja u samoizolaciji zbog rizika, ali da zdravstveni sistem Crne Gore funkcioniše u potpunosti.

Zastava Severne Makedonije u sedištu NATO

Mehanizme NATO-a u borbi protiv epidemije korona virusa koristi i Severna Makedonija, koja je 27. marta zvanično postala članica Severnoatlantskog saveza.

NATO je saopštio da Severna Makedonija koristi Komandni sistem za incidente sledeće generacije (NICS) za koordinaciju odgovora na krizu izazvanu korona virusom.

"Sistem omogućava svim institucijama Severne Makedonije, kao i organizacijama kao što je Crveni krst, da komuniciraju i koordinišu svoje aktivnosti što je moguće efikasnije", navodi se u saopštenju.

NICS takođe pruža javnosti vesti o pandemiji, savete i informacije koga kontaktirati u vezi sa pitanjima o hrani i lekovima.

Makedonska zastava će 30. marta biti podignuta u sedištu NATO u Briselu i u komandi Saveznički snaga u Norfloku u američkoj državi Virdžiniji.

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Nikola Dimitrov je 27. marta sa ambasadorkom SAD u Skoplju Kejt Meri Berns video vezom "prisustvovao" deponovanju Instrumenta za pristupanje Severne Makedonije Severnoatlantskom dogovoru.

Taj dokument je u Stejt departmentu deponovan preko ambasade Severne Makedonije u Vašingtonu.

"Sa ambasadorkom SAD sam bio svedok poslednjeg koraka na našem putu u NATO, koji je započeo 1993. Put od 23 godine je završen sada, pre nekoliko sekundi i mi smo praktično od ovog trenutka 30. članica NATO", rekao je Dimitrov u onlajn izjavi.

Severna Makedonija je postupak priključenja NATO počela u drugoj polovini 2018, pošto je 12. jula te godine na samitu Alijanse u Briselu dobila poziv da postane članica najmoćnijeg vojno-političkog saveza na svetu.

"Imaću čast da 2. aprila budem prvi predstavnik Severne Makedonije na nivou ministara na ministarskom sastanku NATO koji će biti održan video konferencijom", rekao je Dimitrov.

Izvor: Beta, EURACTIV.rs

Foto: NATO