Samit Evropske unije i Zapadnog Balkana, koji je trebalo da se održi 7. maja u Zagrebu, odložen je zbog pandemije korona virusa, a novi datum i način održavanja sastanak biće dogovoreni u zavinosti od razvoja situacije, saopštilo je 8. aprila Hrvatsko predsedavanje EU.

"U dogovoru s predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom (Charles Michel) pokušaće se pronaći novi termin u junu, ukoliko to bude dozvoljavala situacija u vezi sa COVID–19. Alternativno, u nemogućnosti održavanja fizičkog sastanka, predložiće se održavanje sastanka video-vezom, do završetka hrvatskog predsedavanja EU 30. juna", navodi se u saopštenju.

Kako bi ograničo širenje pandemije i njene posledice, Hrvatsko predsedavanje Savetom EU odlučilo je da odloži do 15. maja sve neformalne sastanke i konferencije planirane u Hrvatskoj u sklopu njenog predsedavanja koje traje do 30. juna. 

Glavna tema zagrebačkog samita EU i Zapadnog Balkana trebalo je da bude evropska perspektiva regiona.

Na početku hrvatskog predsedavanja EU, sredinom januara, premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da će hrvatsko predsedavanje EU kroz majski samit u Zagrebu dati zemljama Zapadnog Balkana jasnu evropsku perspektivu, jasan vremenski okvir, ali i metodologiju budućih pregovora za članstvo u EU.

Prethodni samit EU-Zapadni Balkan održan je 17. maja 2018. u Sofiji.

Prvi samit EU-Zapadni Balkan, sa koga je Unija poslala jasnu poruku da želi zemlje regiona u članstvu, održan je 21. juna 2003.

Tu priliku iskoristila je samo Hrvatska dok su ostale zemlje i dalje u različitim fazama na putu ka EU.

Izvor: Beta

Foto: Beta