Evropska unija zabrinuta je zbog nedavnog objavljivanja poverljivih podataka o pacijentima inficiranim korona virusom u Crnoj Gori, saopšteno je iz Evropske komisije.

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez saopštila je za RTCG da očekuju brzu i efikasnu istragu tužilaštva.

"Sa velikom zabrinutošću smo primetili kršenje poverljivosti ličnih podataka osoba inficiranih Kovidom-19. Očekujemo brz i odlučan odgovor crnogorskih vlasti. Početni korak koji je tužilaštvo preduzelo mora se efikasno nastaviti", saopštila je Pisonero Hernandez.

Službeniku Doma zdravlja Podgorica koji je uhapšen je zbog sumnje da je objavio spisak podataka obolelih od korona virusa u Podgorici određen je pritvor do 30 dana.

Službenik IT sektora Doma zdravlja Podgorica uhapšen je pod sumnjom da je kao službeno lice zaduženo da podatke o obolelima od korona virusa unese u internu evidenciju izabranih lekara za odrasle, spisak obolelih prosledio kolegama koji nisu ovlašćeni da raspolažu tim podacima.

Spisak 67 obolelih sa imenima i matičnim brojevima je objavljen na društvenim mrežama, a tim povodom su oštro reagovale nevladine organizaciije ali i Vlada Crne Gore koja je tražila hitnu istragu.

Komentarišući privođenja povodom objavljivanja netačnih informacija, i da li je to najbolji način suzbijanja širenja panike medju gradjanima, iz EU pozivaju na balans i proporcionalan odgovor.

"EU poziva crnogorske vlasti da nađu pravi balans izmedju poštovanja slobode izražavanja i proporcionalno postupaju kada pokušavaju da izbegnu širenje panike i lažnih vesti u ovim teškim trenucima. Sloboda izražavanja je fundamentalna vrednost EU i krucijalni element procesa pristupanja Crne Gore EU", saopštila je ona.

Izvor: Beta

Foto: Beta/HINA/ml/