Evropska komisija usvojila je predlog da se za 10 država koje su u procesu proširenja i koje su susedi partneri obezbedi makrofinansijska pomoć od tri milijarde evra za borbu protiv ekomoskih posledica pandemije korona virusa. Srbija je izuzeta iz tog paketa, a predsednik Aleksandar Vučić je izjavio 23. aprila da ti krediti Srbiji nisu potrebni.

Prema usvojenom predlogu, Albanija će iz paketa pomoći dobiti 180 miliona evra, Bosna i Hercegovina 250 miliona, Crna Gora 60 miliona, Severna Makedonija 160 miliona, Kosovo 100 miliona, Gruzija 150 miliona, Jordan 200 miliona, Tunis 600 miliona, Moldavija 100 miliona i Ukrajina 1,2 milijarde evra.

Kako piše EURACTIV.com, Srbija nije obuhvaćena tim paketom jer nije tražila hitnu pomoć za likvidnost od Medunarodnog monetarnog fonda.

"Srpske vlasti trenutno ne vide potrebu za spoljnom finansijskom pomoći i stoga su odlučile da se ne obrate MMF-u", izjavio je portparol EK za EURACTIV.com, istakavši da su "službe Komisije upoznale Srbiju sa mogućnošću" da dobije pomoć.

Direktorka za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Henoveva Ruis Kalavera napisala je na Tviteru da je pomoć obezbeđena za pet zapadnobalkanskih zemalja, među kojima nije Srbija.

"Srbija je tražila da ne bude uključena, ali naša pomoć ostaje na raspolaganju u slučaju da se kasnije pojavi potreba", napisala je Kalavera.

EK ne nudi pomoć, nego kredite

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Evropska komisija nije nudila novčanu pomoć nego da je reč o povoljnim kreditima za zemlje koje imaju poremećaje u platnom bilasnom sistemu - a da Srbija te probleme nema.

Stranka slobode i pravde osudila je odluku srpskih vlasti da ne uzimaju stotine miliona evra pomoći od Evropske komisije i optužila ih da se zadužuju "kod šeika" jer trošenje tog novca, za razliku od novca koji se dobija iz Evrope, niko ne kontroliše.

"To je najbolji primer nepoznavanja stvari. I ne samo nepoznavanje, kod nekih je i loša namera - a kod trećih je želja da se dodvore nekome da mogu da ih okrenu protiv državnih organa Srbije", kazao je Vučić.

Naveo je da je ponosan na to što Srbija nije na listi sa Ukrajinom, Bosnom i Hercegovinom, Tunisom, Albanijom, Kosovom i Severnom Makedonijom.

"Zašto da uzemo 600 ili 700 miliona više nego što nam je potrebno? Već smo uzeli 200 miliona evra. Odbili smo 1,2 milijarde od Međunarodnog monetarnog fonda i ja sam ponosan na to", rekao je Vučić.

Naglasio je da javni dug Srbije ne sme da premaši 60% bruto domaćeg proizvoda (BDP) i naveo da će "najmoćnije zemlje Evropske unije" imati po 200% javnog duga u odnosu na svoj BDP.

Solidarnost ne staje na granicama Unije

EK je u saopštenju navela da paket pomoći usvojen 22. aprila predstavlja "važan pokazatelj solidarnosti EU sa tim zemljama u vreme nezapamćene krize".

"Podrška našim susedima je od suštinske važnosti u vreme krize da bi ceo region ostao stabilan. U okviru globalnog odgovora EU na pandemiju korona virusa, moramo da pomognemo našim susednim zemljama da ublaže najteže ekonomske posledice", izjavio je potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis.

Evropski komesar za ekonomiju Paolo Djentiloni je istakao da "evropska solidarnost ne sme da se zaustavi na granicama Unije".

"Zato što u ovoj globalnoj krizi stojimo ili propadamo zajedno. Evropska komisija danas je preduzela odlučujući korak da pomogne 10 naših suseda u borbi protiv korona virusa", istakao je komesar Djentiloni i pozvao Evropski parlament i Evropski savet da "brzo prihvate ovaj važan paket".

U saopštenju EK se navodi da će sredstva biti dostupna tokom 12 meseci u vidu veoma povoljnih kredita da bi se pomoglo tim zemljama da pokriju svoje trenutne, hitne potrebe za finansiranjem i da se obezbedi makroekonomska stabilnost.

"Ovaj instrument ostaje dostupan i za druge zemlje koje se suočavaju sa poteškoćama sa platnim bilansom", dodaje se u saopštenju.

EK je izrazila spremnost da prvu ratu isplati što je brže moguće, a druga rata bi mogla biti isplaćena u četvrtom tromesečju 2020. godine ili u prvoj polovini 2021. godine, "pod uslovom da se mere politike vezane uz nju sprovode pravovremeno".

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: European Commission