Prvi predsednik Slovenije nakon osamostaljenja Milan Kučan izjavio je da se boji da će u Sloveniji "u ime borbe s korona virusom" biti žrtvovane demokratske vrednosti. Kučan je ocenio da je nova slovenačka vlada, u kojoj dominira desnica, borbu s epidemijom iskoristila za ideološke i društvene podele.

"Brine me da bi u ime borbe s virusom mogle biti žrtvovane demokratija, ljudska prava i sloboda medija, te da ćemo pod krinkom te borbe postati drugačije društvo", kazao je prvi slovenački predsednik u razgovoru za nedeljni dodatak ljubljanskog Dnevnika, povodom 30. godišnjice prvih demokratskih izbora u Sloveniji.

On je rekao da je za Sloveniju bolje da nije išla na nove prevremene izbore jer bi to državu zateklo u jeku opasne epidemije i bez operativne vlade, ali je oštro kritikovao neke poteze aktuelnog premijera Janeza Janše i njegove stranke prema opoziciji i koalicionim partnerima, prenela je Hina.

Kučan je kritikovao i predsednika Slovenije Boruta Pahora jer, kako je naveo, ne reaguje javno na neke negativne pojave, poput dopisa Janšine vlade Savetu Evrope da u slovenačkom medijskom prostoru dominiraju stari kadrovi iz "bivšeg komunističkog režima".

I ta formulacija, koju su u Sloveniji novinarska udruženja nazvala pamfletom vlade i pritiskom na nezavisnost medija, odnosi se na navodnu prikrivenu političku ulogu Kučana na političkoj sceni i nakon što je 2004. godine otišao u penziju jer je Kučan i poslednji predsednik slovenačkog Saveza komunista koji je vodio do 1990.

Pahor je pre dve nedelje, zajedno s ministrima, posetio pogranično područje prema Hrvatskoj, rekavši da s vladom dobro sarađuje i da se slaže s njenom ocenom da bi na granicu zbog potencijalnih ilegalnih migracija trebalo poslati vojsku, s čime se opozicija ne slaže.

Kučan je rekao da slanje vojske na granicu s Hrvatskom nije potrebno, a u vezi saradnje premijera i predsednika države sarkastično je uzvratio da dobro sarađuju jer su "bivši komunisti".

I Janša i Pahor bili su kao mladi članovi tada jedino legalne političke organizacije -  Saveza komunista koji se kasnije pred izbore transformirao u Stranku demokratske obnove i na izborima 1990. nastupio pod parolom "Evropa sada".

Izvor: Beta

Foto: European Commission