Evropska komisija (EK) usvojila je predlog kojim se ukida restrikcija za izvoz medicinske opreme iz Evropske unije na Zapadni Balkan, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije. U pismu ministrima spoljnih poslova Zapadnog Balkana navodi se da Evropska unija očekuje da će bilo kakve restrikcije na nacionalnom nivou u vezi sa izvozom lične zaštitne opreme sa Zapadnog Balkana u EU takođe biti ukinute.

"Komisija je upravo donela predlog da se izmeni postupak za dobijanje dozvola za izvoz u skladu sa vašim potrebama, jer smanjuje opseg asortimana za koji je neophodna dozvola, a istovremeno izuzima iz procedure Zapadni Balkan", navodi se u pismu potpredsednika EK Žozepa Borela i evropskih komesara za trgovinu i za susedsku politiku i proširenje Fila Hogana i Olivera Varheljija.

U zajedničkom pismu navodi se da je EU u potpunosti posvećena međunarodnoj saradnji i nastavku pružanja pomoći najugroženijim zemljama širom sveta, naročito zemljama Zapadnog Balkana, kao najbližim partnerima.

"Iskreno se nadamo da ćete ceniti posebnu pažnju koju Evropska unija posvećuje podršci Zapadnom Balkanu u borbi protiv COVID-19. Kao što ste s pravom istakli, pored finansijske pomoći koja je izdvojena kao odgovor na krizu, Evropska unija je već preduzela korake kako bi vam pomogla da povećate sopstvenu proizvodnju zaštitne i medicinske opreme", navode iz EU.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je sredinom marta da je EU ograničila izvoz medicinske opreme u države van EU kako bi se obezbedile dovoljne zalihe unutar Unije.

Izvoz je, prema toj odluci, bio dozvoljen samo uz izričito odobrenje vlada država članica, odnosno zemlje Unije su same mogle da odluče da li će izvoziti medicinsku i ostalu zaštitnu opremu van tržišta EU.

"Moramo zaštititi naše zdravstvene radnike koji su u prvoj liniji odbrane protiv virusa. Moramo ih zaštititi zaštitnom opremom - maskama, rukavicama, zaštitnom odećom itd", izjavila je tada Fon der Lajen.

Кomorski investicion forum zapadnobalkanske šestorke uputio je apel predsednici Evropske komisije i evropskim komesarima za trgovinu i proširenje da se Zapadni Balkan izuzme iz procesa prethodne autorizacije i omogući lakši izvoz medicinske zaštitne opreme u region iz EU.

Izvor: Beta

Foto: Beta/Vlada Srbije