Vlade Zapadnog Balkana su, prolazeći kroz krizu izazvanu pandemijom korona virusa uvidele da je neophodno da "se držimo zajedno i da se zajedno suočavamo sa problemima", izjavila je Majlinda Bregu, generalna sekretarka Regionalnog saveta za saradnju, gostujući u podkastu Centra za evropske politike.

Ona je istakla da je neophodno obezbediti "što više integracije, a što manje fragmentacije u regionu" i upozorila da se međunarodni sistem koji se razvio nakon Drugog svetskog rata ubrzano menja, a da su dobrosusedski odnosi garancija uspeha u takvom svetu.

Govoreći o trenutnim odnosima u regionu Zapadnog Balkana (koji obuhvata zemlje bivše Jugoslavije koje još uvek nisu članice EU, plus Albaniju), ona je istakla kako postoji puno primera dobre saradnje. "Na početku su svi bili anksiozni i uplašeni, kako u EU, tako i u našem regionu. Međutim, mislim da smo se brzo snašli i upitali: 'U redu, imamo problem, šta da radimo? Imamo situaciju koja se nikada pre nije desila. Imamo problem sa granicama, sa protokom robe… kako da rešimo ovo?' i onda smo seli za isti sto i počeli sa razgovorima", objasnila je ona.

Epizodu podkasta Centra za evropske politike European Talks u kojoj je Majlinda Bregu bila gost u celosti možete preslušati ovde

Majlinda Bregu je podsetila da postoji 14 prelaza koje zemlje regiona dele međusobno, i 18 koje dele sa članicama EU. Dugi redovi od 60km za samo 200 km vožnje između zemalja regiona bili su česti na početku krize, i pojavila se opasnost da će hrana, lekovi, kao i proizvodi od velikog značaja morati da čekaju nekoliko dana, da će vozači morati u karantin, ili da će kamioni biti zaustavljeni. "Bilo je neophodno da sednemo i dogovorimo se oko procedura kako i se kretanje robe i lekova olakšalo", rekla je Bregu. "Sada nema kamiona koji čekaju više od par sati, ni među granicama zemalja regiona, ni prema granicama između zemalja regiona i EU. Ima još problema koje moramo rešiti, ali situacija se popravlja. Pokazalo se da ono što mora da preživi jeste saradnja. To je politika na delu", rekla je ona.

Govoreći o radu RCC-a, Bregu je izjavila kako je jedan od velikih uspeha te organizacije koji naročito sada dolazi do izražaja, bilo potpisivanje Ugovora o romingu, kojim su znatno smanjene cene rominga u regionu, sa planom da tarife budu na nuli do kraja ove godine. "Naša inicijativa o priznavanju diploma i kvalifikacija između zemalja regiona, koja je trebalo da bude odobrena na Samitu u Poznanju, nažalost, nije uspela. Zamislite da jeste – sada bi doktori bili u stanju da putuju iz jedne u drugu zemlju regiona i međusobno se ispomažu. Slovenija je poslala 30 lekara i medicinskih sestara u Italiju, zar ne bi bilo sjajno kad bi Albanija ili Srbija mogle da pošalju lekare u Bosnu i Hercegovinu ili Crnu Goru? Ovo su problemi koji podstiču na razmišljanje o većoj ulozi koju saradnja može imati u našim životima", istakla je Bregu.

Ona je komentarisala i odluku o otvaranju pregovora o pristupanju sa Albanijom i Severnom Makedonijom. "Ovo je jedna od najboljih geopolitičkih odluka koje je EU donela ove godine, i to usred epidemije COVID-a, kada Evropska unija ima puno svojih problema, što pokazuje konstantnu posvećenost ovom regionu" i dodala da je sigurna da je pred nama dug i težak put, ali da će "pravi geopolitički uspeh ove Komisije biti Zapadni Balkan".

Foto: RCC