Evropska komisija najavila je 29. aprila finansijsku podršku od više od 3,3 milijarde evra koju je mobilisala zajedno sa Evropskom investicionom bankom na korist građana Zapadnog Balkana. Cilj tog paketa je da se odgovori na hitne zdravstvene i humanitarne potrebe zbog pandemije COVID-19, kao i da se pomogne društveni i ekonomski oporavak u regionu.

Uz pojačanu podršku, EK pred samit EU-Zapadni Balkan u Zagrebu 6. maja takođe najavljuje široku dugoročnu podršku koja će biti predstavljena kasnije ove godine u formi Ekonomskog i investicionog paketa za region.

"Imamo posebnu odgovornost da u uslovima pandemije pomognemo našim partnerima na Zapadnom Balkanu jer je njihova budućnost očigledno u EU", istakla je predsednica EK Ursula fon der Lajen i dodala da će EU nastaviti da podržava region, uključujući reforme na putu ka EU.

Komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji rekao je da je EU delovala brzo i sveobuhvatno da podrži region u uslovima epidemije, saoštila je EK.

"Naš rad će se nastaviti jer pripremamo Ekonomski i investicioni plan kojim će se odgovoriti na socio-ekonomski uticaj krize, modernizovati ekonomije u regionu, podržati reforme i početi da zatvara jaz u razvoju i tako će ljudima u regionu brže stići konkretne koristi", istakao je Varheji.

Finansijski paket EU vredan više od 3,3 milijarde evra uključuje preusmeravanje sredstava iz IPA u visini 38 miliona evra za hitnu podršku zdravstvu, 389 miliona za društveni i ekonomski oporavak i paket za reaktivaciju ekonomije od 455 miliona, u bliskoj saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama.

Takodje uključuje predloženu makrofinansijsku pomoć od 750 miliona evra i paket pomoći EIB od 1,7 milijardi.

EU će obezbditi i hitnu humanitarnu pomoć za izbeglice i migrante od 4,5 miliona evra i još osam miliona za potrebe u migrantskim centrima u regionu.

Kada je reč o Ekonomskom i investicionom planu, Komsija navodi da će uključiti značajan investicioni paket za region.

EK je u budžetu za 2021-2027. predložila za IPA III ukupno 14,5 milijardi evra od čega će lavovski deo biti za Zapadni Balkan.

Kako se navodi, Komisija predvidja udvostručenje grantova kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan i znatno povećanje finansijskih garanacija za podršku javnih i privatnih investicija u regionu.

EK je navela i da će "zelena" i digitalna tranzicija imati glavnu ulogu u ponovnom pokretanju i modernizaciji ekonomija Zapadnog Balkana.

Napominje se i da će oporavak od krize funkcionisati samo ako partneri iz regiona budu realizovali obećane reforme, što je ključno i za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana.

"Pored nastavka ekonomskih reformi, to zahteva snažan fokus na vladavinu prava, funkcionisanje demokratskih institucija i javne administracije", istakla je EK u saopštenju.

Pripreme za Zagrebački samit

Istovrmeno je Kolegijum komesara EK poručio u Briselu da će "Zapadni Balkan zahtevati stalnu podršku EU da bi se izborio s krizom COVID-19 i pošto neposredne mere za suzbijanje pandemije budu ublažene".

To je, posle rasprave Kolegijuma EK o odnosima s regionom i pripremama za video konferenciju EU-Zapadni Balkan 6. maja, saopštila potpredsednica EK Vera Jurova.

Na pitanje novinara da li će na video samitu 6. maja biti odlučeno i o datumu početka pregovora s Albanijom i Severnom Makedonijom o članstvu u EU, potpredsednica EK je odgovorila da ona to ne zna i da je to pitanje za komesara za proširenje Varheija.

Jurova je stavila do znanja da će "taj dugoročni oporavak Zapadnog Balkana biti usmeren na energetsko i transportno povezivanje, kao i izazove s kojima će se sučeliti mladi, uz podsticanje prelaska na digitalnu i 'zelenu' ekonomiju".

Kolegijum komesara EK je, po njenim rečima, podvukao nužnost delotvornijeg povezivanja privreda Zapadnog Balkana unutar regiona i sa Evropskom unijom.

Kolegijum je predočio, dodala je Vera Jurova, da će oporavak od sadašnje krize biti delotvoran samo ako zemlje regiona ostvare opipljive rezultate u reformama, uz "snažno usredsredjenje na vladavinu zakona, delovanje demokratskih ustanova i državne uprave".

Evropska komisija je snažno predana podršci regionu da sprovede ove reforme, a dodatne mere će EK saopštiti kasnije ove godine, zaključila je komesarka Jurova.

Izvor: EURACTIV.rs/Beta

Foto: Beta