Sastanak lidera članica Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana biće održan 6. maja putem video konferencije zbog pandemije korona virusa, saopštilo je hrvatsko predsedavanje EU. Na agendi će biti borba protiv pandemije korona virusa, regionalna saradnja i evropska perspektiva država regiona.

"U borbi protiv COVID-19 Evropska unija i Zapadni Balkan su ujedinjeni. Samit će pružiti priliku za isticanje međusobne solidarnosti i saradnje u vreme krize", navodi se u saopštenju i podseća da je EU obezbedila 3,3 milijarde evra pomoći zemljama Zapadnog Balkana u borbi protiv pandemije.

Lideri će takođe potvrditi evropsku perspektivu Zapadnog Balkana i "opredeljenost država Zapadnog Balkana da se pridržavaju evropskih vrednosti i načela".

"EU je najvažniji partner regiona Zapadni Balkan, a video-konferencija će naglasiti značaj jedinstvenih odnosa EU i Zapadnog Balkana", navodi se u saopštenju.

Učesnici video-konferencije će razmeniti mišljenja o novoj fazi bliske saradnje za rešavanje socio-ekonomskih posledica krize COVID-19, važnosti regionalne saradnje, kao i o tome kako najbolje upravljati bezbednosnim izazovima.

Na sastanku će učestvovati predsednici država ili vlada država članica EU i šest zapadnobalkanskih zemalja - Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije i Kosova.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel će predsedavati sastankom i zajedno s predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen predstavljaće EU.

Na video-konferenciji će učestvovati i Andrej Plenković, premijer Hrvatske koja trenutno predsedava EU, visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednost Džozep Borel, predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli, predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj, Svetske banke, Evropske investicione banke i Saveta za regionalnu suradnju.

Posle sastanka biće održana konferencija za novinare na kojoj će se obratiti Šarl Mišel, Ursula fon der Lajen i Andrej Plenković.

Prethodni samit EU-Zapadni Balkan bio je održan 17. maja 2018. u Bugarskoj, kada je usvojena Sofijska deklaracija.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: European Comission