Bugarska verovatno neće glasati za početak pristupnih pregovora EU i Severne Makedonije zbog izostanka napretka u radu bilateralne komisije istoričara koji treba da usaglase zajedničku istoriju dve zemlje.

"Ukoliko mešovita komisija istoričara ne nastavi rad do juna i ako vlasti u Skoplju nastave da falsifikuju istoriju, Bugarska se neće saglasiti da počnu pristupni pregovori sa Severnom Makedonijom", izjavio je šef delegacije vladajuće bugarske partije GERB u Evropskom parlamentu Andrej Kovačev. On je u intervjuu za bugarski portal EURACTIV.bg rekao da govori u svoje lično ime.

Kovačev je rekao da Evropska komisija treba u junu da počne pregovore o članstvu sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Tada bi trebalo da bude održana međuvladina konferencija na kojoj članice EU moraju jednoglasno da odobre početak pregovora. Tačan datum konferencije još nije određen, ali bi mogla da bude održana tokom nemačkog predsedavanja EU u julu.

Bugarska i Severna Makedonija su 2017. godine potpisale sporazum kojim je formirana komisija sa ciljem da se usaglasi zajednička istorija dve zemlje.

Skoplje tvrdi da je rad komisije odložen jer su parlamentarni izbori odloženi zbog pandemije korona virusa, ali komisija nije radila još od decembra 2019. Čak i pre odlaganja izbora, bilateralna komisija nije bila mnogo uspešna, navodi bugarski portal.

Istoričari iz komisije su se dogovorili o srednjovekovnoj istoriji, ali se još nisu usaglasili o borbi za oslobođenje od Otomanskog carstva, posebno zbog spora oko nacionalnog identiteta Goce Delčeva.

Delčev je bio bugarski revolucionar i jedan najistaknutijih lidera Unutrašnje makedonske revolucionarne organizacije (VMRO) koji se borio za nezavisnost Makedonije od Otomanskg carstva početkom 20. veka. I Bugarska i Severna Makedonija ga smaaju svojim nacionalnim herojem.

Izovr: EURACTIV.bg

Foto: European Commission