Evropski komesar Oliver Varheji izjavio je 2. juna da se očekuju velika ulaganja u ekonomski rast i oporavak od epidemije korona virusa na Zapadnom Balkanu, uz povećanje garantija EU do 130 milijardi evra za ulaganja, uz saradnju sa svetskim kapitalom, u južne i istočne susede EU i zapadnobalkanski region.

Varheji je u Briselu takođe saopštio da će kroz Fond EU za trajni razvoj biti obezbeđeno dodatnih 10,5 milijardi evra za podršku susedstvu i deo tih sredstava će prvi put biti namenjen i pomoći Zapadnom Balkanu za suzbijanje posledica epidemije korona virusa.

Ta potpora će, po njegovim rečima, biti usredsređena na privredni oporavak, mala i srednja preduzeća, zapošljavanje, energetiku, transport, digitalnu ekonomiju, zaštitu prirodne sredine i "zelenu privredu", a dodatnih milijardu evra EU bi omogućilo da se dobiju garantije od dve milijarde evra prvi put i za područje Zapadnog Balkana.

Evropski komesar za proširivanje je rekao i da je Savetu ministara EU i Evropskom parlamentu predloženo da se uveća i na 14,5 milijardi evra vrati svota predviđena za iduću višegodišnju podršku programima za pripremu kandidata i potencijalnih kandidata sa Zapadnog Balkana za članstvo u EU.

Varheji je je to izjavio na konferenciji za štampu, na kojoj je visoki predstavnik EU Žozep Borel obrazložio ciljeve i sredstva za međunarodno delovanje Unije za koje je predviđeno 118 milijardi evra u višegodišnjem budžetu EU od 2021 do 2027.

Izvor: Beta

Foto: European Commission