Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji izjavio je da se za izbore u Severnoj Makedoniji mora ostaviti dovoljno vremena i mogućnosti za izbornu kampaju. U Albaniji partije moraju da postignu "ključni" dogovor o izbornoj reformi, rekao je Varheji, govoreći o prioritetima za dve zemlje pre početka pristupnih pregovora sa EU.

Opšti izbori u Severnoj Makedoniji, planirani za april, odloženi su zbog pandemije korona virusa, a poslanici ne uspevaju da se dogovore o novom datumu održavanja izbora.

Varheji je, odgovarajući na pitanje novinara o zalaganju vladajuće koalicije da se izbori održe početkom jula, rekao da se "slobodni i fer izbori moraju održati tako da sve političke partije imaju dovoljno vremena i dovoljno mogućnosti za kampanju".

"Takođe moramo da razmotrimo kako izbori mogu da se održe u uslovima pandemije COVID-19" rekao je Varheji na konferenciji 2. juna.

Evropski komesar je dodao da je veoma važno da se obezbedi da izbori budu fer i slobodni.

U Albaniji, još jednoj zemlji Zapadnog Balkana koja se nada otvaranju pregovora o članstvu u EU, političke partije nisu uspele da se dogovore o izbornoj reformi, koju je EU postavila kao ključni uslov za pregovore.

Varheji je pozvao sve partije koje učestvuju u tim pregovorima, bilo da su u parlamentu ili ne, da još jednom pokušaju da postignu dogovor.

"Bila bi šteta propustiti zamah koji smo uspeli da napravimo zajedno s Albanijom i zemljama članicama. Potreban nam je dogovor i nadam se da će narednih sati ili dana biti postignut. To je od ključne važnosti", rekao je evropski komesar.

Članice EU su u martu dale zeleno svetlo za početak pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, ali je neophodno da Albanija sprovede reforme u pravosuđu i vladavini prava, uključujući izborni zakon, da bi Savet konačno odobrio pregovarački okvir.

Varheji je rekao da Evropska komisija završava pregovarači okvir i da se nada da će moći da ga naredne sedmice podnese Savetu.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta