Albanske političke partije postigle su konsenzus o izbornoj reformi čiji je cilj osiguranje slobodnih i fer izbora, a što se smatra ključnim uslovom za početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji. Šef evropske diplomatije i komesar za proširenje pozdravili su dogovor koji je, kako su ocenili, približio Albaniju budućnosti u EU.

Fokus postignutog dogovora je na elektrosnkoj identifikaciji birača, depolitizaciji izborne administracije i drugim tehničkim detaljima u skladu sa preporukama Kancelarije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) za demokratske institucije i ljudska prava, koja nadgleda izbore u Albaniji.

Političke partije nisu bile uspele da postignu dogovor do dogovorenog roka 31. maja. Zatim su glavni politički akteri imali dvodnevne razgovore u rezidenciji američkog ambasadora Jurija Kima, koji zajedno sa kolegama iz EU i Velike Britanije posreduje u dijalogu, preneo Asošiejted pres.

"Ova važna prekretnica je postignuta jer su albanski lideri ostavili svoje razlike po strani i radili na isporučivanje opipljivog rezultata za albanski narod", saopštila je 5. juna ambasada SAD u Tirani.

OEBS je pozvao da se sve dogovorene promene što pre usvoje u parlamentu kako bi mogle da budu primenjene na izborima 2021. godine.

Izborne reforme su ključni preduslov za početak pristupnih pregovora Albanije i EU.

Albanija i Severna Makedonija su u martu dobile zeleno svetlo EU da počnu pregovore, ali tačan datum nije određen.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Džozep Borel i evropski komesar za proširenje Oliver Varheji čestitali su svim partijama na postizanju "važnog uspeha koji će koristiti građanima Albanije" i pohvalili političku volju da se postigne konsenzus.

"Nove odredbe izbornog zakona, kada budu usvojene u parlamentu, daće izbornom procesu veći integritet i standarde transparentnosti, uključujući postepenu depolitizaciju izborne administracije", navodi se u zajedničkom saopštenju Borela i Varhejija.

Usvajanjem novih izbornih propisa Albanija je korak bliže svojoj budućnosti u EU i na dobrom putu budućeg napretka u reformama potrebnim na njenom evropskom putu, ocenili su evropski zvaničnici.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: European Commission