Glavni tužilac međunarodnog suda u Hagu Serž Bramerc upozorio je pred Savetom bezbednosti UN u Njujorku, da se u zemljama bivše Jugoslavije i dalje slave ratni zločinci, a negiraju zločini, često uz podršku političara. Predstavnik Srbije je izjavio da su kazne doživotnog zatvora za pet državljana Srbije izrečene mimo osnivačkog akta Tribunala i da su one rezultirale "dalekosežnim posledicama". Predsednik međunarodnog suda u Hagu je rekao da je zbog pandemije bilo odlaganja u sudskim procesima i da će dva preostala procesa optuženima za zločine u bivšoj Jugoslaviji biti okončana u prvom delu 2021.

"Negiranje zločina i slavljenje osuđenih ratnih zločinaca prožimajuće je širom bivše Jugoslavije. Na žalost, negiranje i slavljenje često pokreću ili podržavaju političari i javne ličnosti u celom regionu", rekao je Bramerc 8. juna, podnoseći redovan polugodišnji izveštaj o radu haškog tužilaštva.

Bramerc je ocenio da takva klima u bivšoj Jugoslaviji "ima uznemirujući učinak na tužioce i sudije i potkopava vladavinu prava".

On je upozorio i na "političko mešanje u suđenja za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji", navodeći da se jedan uznemirujuć primer takvog mešanja dogodio prošle nedelje u Bosni i Hercegovini.

Ne precizirajući o kojem se primeru radi, Bramerc je izrazio punu podršku bosanskom tužilaštvu i glavnom tužiocu i uverenje da će oni nastaviti da krivično gone odgovorne za ratne zločine, "bez obzira na nacionalnost i zvanični položaj".

Bramerc je podsetio i da se ove godine navršava 25 godina od "mnogih zločina i događaja iz sukoba u bivšoj Jugoslaviji, uključujući i genocid u Srebrenici".

Po tužiočevim rečima, to će biti prilika da se, uz podsećanje na žrtve, jednoglasno osude odgovorni za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid.

"Pozivamo sve zvaničnike i javne ličnosti u regionu da odgovorno deluju i stave žrtve i patnje civila u prvi plan tokom komemorativnih aktivnosti. Oni bi trebalo da javno osude negiranje zločina i slavljenje ratnih zločinaca, a ne da ih podržavaju u javnim istupima, uz korišćenje javnog novca", podvukao je Bramerc.

On je naglasio da je, posle četvrt veka od zločina, "hitno neophodno vođstvo koje je za pomirenje i građenje mira" i koje bi, makar i zakasnelo, "raskinulo sa retorikom prošlosti".

Predstavnik Srbije: Haški tribunal izricao doživotne kazne zatvora suprotno Statutu

Pomoćnik ministarke pravde Srbije Čedomir Backović ocenio je pred SB UN da je Tribunal u Hagu izricao doživotne kazne zatvora suprotno svom Statutu.

Na sednici na kojoj je razmatran šestomesečni izveštaj o radu Mehanizma, Backović je rekao da Statut Tribunala propisuje da Pretresno veće prilikom određivanja zatvorskih kazni treba da ima u vidu opštu praksu izricanja takvih kazni u sudovima bivše Jugoslavije, saopštilo je Ministarstvo pravde Srbije.

Backović je rekao da je "činjenica da su kazne doživotnog zatvora za pet državljana Srbije izrečene mimo osnivačkog akta Tribunala" i dodao da su one rezultirale "dalekosežnim posledicama", da je bilo onih koji su u toku izdržavanja kazne umrli i da je zbog toga "još izraženija potreba da se ta pravna besmislica razreši", navodi se u saopštenju.

On je ocenio, kako se navodi, da sudski Mehanizam koji treba da okonča preostale postupke i reši sva sporna pitanja u vezi sa izdržavanjem kazni, eventualnih revizija postupaka i pitanja arhiva, "još nije ostvario nijedan od svojih ciljeva do kraja" i dodao da se nada da će sva preostala pitanja biti rešena do 2021. godine do kada mu traje mandat.

Backović je ukazao, kako se navodi, da još nema odgovora SB UN na inicijativu Srbije da njeni državljani izdržavaju u svojoj zemlji kazne izrečene pred Tribunalom. Dodao je da se ne sme dozvoliti da to pitanje ostane nerešeno pre završetka mandata Mehanizma.

"Nadležne institucije spremne su da pruže jasne garancije da se osuđena lica neće naći na prevremenoj slobodi bez odgovorajućih odluka Mehanizma", rekao je Backović.

On je kazao i da Srbija "posebno insistira" da za njene državljane osuđene pred Tribunalom važe isti uslovi za prevremeno puštanje na slobodu posle izdržane dve trećine kazne, navodi se u saopštenju.

Ađijus: Presude Mladiću, Stanišiću i Simatoviću u prvom delu 2021.

Predsednik međunarodnog suda u Hagu Karmel Ađijus izjavio je pred Savetom bezbednosti UN u Njujorku da će dva preostala procesa optuženima za zločine u bivšoj Jugoslaviji biti okončana u prvom delu 2021. godine.

Podnoseći redovan polugodišnji izveštaj o radu Mehanizma za međunarodne krivične tribunale, pravnog naslednika Haškog tribunala, sudija Ađijus je rekao da je do odlaganja u procesima generalu Ratku Mladiću, te Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju došlo zbog pandemije korona virusa.

Ađijus je ranije pred Savetom bezbednosti najavljivao da će pravosnažna presuda Mladiću i prvostepena presuda Stanišiću i Simatoviću biti izrečene do kraja ove godine.

Predsednik suda je izvestio Savet bezbednosti da je usmena rasprava o žalbama na prvostepenu presudu Mladiću u martu odložena jer je operisan, a zatim u junu usled ograničenja kretanja zbog korona virusa.

Apelaciono veće je spremno da sasluša žalbe o procesu Mladiću čim to bude bezbedno i moguće. Planirano je da pravosnažna presuda bude izrečena devet mesec posle rasprave o žalbama", kazao je Ađijus.

Novi termin za raspravu o žalbama još nije određen.

Mladića (78), bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, Haški tribunal je nepravosnažno osudio na doživotni zatvor. Proglašen je krivim za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i za uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Predsednik Mehanizma nagovestio je pred Savetom bezbednosti UN da bi ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću u Hagu moglo da bude nastavljeno 7. jula.

Ađijus je podsetio da je zbog korona virusa suđenje prekinuto na polovini dokaznog postupka odbrane drugooptuženog Simatovića.

"Svi svedoci trebalo bi da budu saslušani do kraja ove godine. Prvostepena presuda očekuje se do aprila 2021. godine", kazao je Ađijus.

Stanišić (69), bivši načelnik Službe državne bezbednosti Srbije, i Simatović (69), njen glavni operativac, optuženi su za progon, ubistva, prisilno premeštanje i deportaciju Hrvata i Muslimana u Hrvatskoj i BiH, 1991-95. Posle prvog suđenja, Haški tribunal ih je 2013. godine oslobodio, ali je apelaciono veće 2015. godine, na žalbu tužilaca, poništilo tu presudu i naložilo novo suđenje.

Izvor: Beta

Foto: International Residual Mechanism for Criminal Tribunals