Predsednik parlamenta Severne Makedonije Talat Džaferi raspisao je za 15. jul vanredne parlamentarne izbore, koji su bili odloženi zbog pandemije korona virusa. Prethodno su lideri dve naveće partije, vladajućeg SDSM i opzicionog VMRO DPMNE, posle višednevnih pregovora postigli dogovor o novom datumu izbora, koji ima podršku drugih palamentrnih partija.

Džaferi je 15. juna uveče saopštio da je izmenio rešenje odluke o raspisivanju izbora koju je doneo 16. februra, nakon raspuštanja parlamenta.

"Dogovoreni datum vlasti i opozicije je 15. jul", naveo je Džaferi i naponemuo da je o tome obavestio Državnu izbornu komisiju.

Džaferi je podsetio da je sprovođenje izbora koje je bilo zakazano za 12. april "odloženo zbog neprirodnih uslova sa pandemijom COVID-19".

Istovremeno je Vlada Severne Makedonije, nakon proglašenja novog osmodnevnog vanrednog stanja, donela uredbu sa zakonskom snagom o izbornom procesu, prema kojoj će izborna kampanja početi 24. juna i trajati do 12. jula, a 13. i 14 jula će biti predizborna tišina.

Nakon dogovora političkih partija predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski je proglasio vanredno stanje kako bi obezbedio poštovanje zakonskih rokova za održavanje tih izbora.

Po uredbi Vlade u Skoplju od 22. marta, kojom su zbog pandemije odloženi izbori, izborni proces se nastavlja odmah po ukidanju vanrednog stanja i traje preostala 22 dana, što znači da bi bez dogovora partija i novog vanrednog stanja, trebalo da budu 5. jula.

Dogovor lidera dve najveće makedonske partije pozdravio je ranije evrokomesar komesar za proširenje Oliver Varheji, koji je ocenio da je to važan signal za Severnu Makedoniju i njene građane na putu ka EU.

"Taj dogovor trasira put ka slobodi, fer i inkluzivnim izborima koje će nagledati OEBS/ODIHR", napisao je Varheji na Tviteru.

Severna Makedonija od početka januara nema političku vladu, vodi je tehnička vlada za sprovođenje izbora u kojoj učestvuje i opozicija, a od raspisivanja izbora 12. marta ne funcioniše parlament jer se raspustio zbog tada planiranih izbora.

Vanredno stanje koje je u Severnoj Makedoniji bilo uvedeno 18. marta zbog epidemije korona virusa, prestalo je u nedelju, 14. juna, posle 88 dana.

U Severnoj Makedoniji je od korona virusa umrla 201 osoba, a ukupan broj zaraženih od početka epidemije je 4.289.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP