Evropski parlament 17. juna će glasati o rezoluciji o zemljama Zapadnog Balkana u kojoj evroposlanici pozivaju EU da uradi više kako bi uspeo proces proširenja za te zemlje.

"Parlament je uvek bio za to da zemlje Zapadnog Balkana imaju priliku da se pridruže EU kada za to budu spremne", navodi se u najavi za plenarnu sednicu 17-19. juna objavljenoj na sajtu Evropskog parlamenta.

U rezoluciji usvojenoj u oktobru Parlament je izrazio razočarenje što Albanija i Severna Makedonija nisu mogle da počnu pregovore o pristupanju ističući da je proces proširenja imao presudnu ulogu u stabilizaciji Zapadnog Balkana.

Posle višemesečnog kašnjenja, Evropski savet u martu je odlučio da se otvore pristupni pregovori sa te dve zemlje.

Evropski parlament će sutra glasati i o rezoluciji o Istočnom partnerstvu pred ključni samit EU-Istočno partnerstvo 18. juna.

Tom samitu će prisustvovati šefovi država ili vlada 27 članica i lideri zemalja Istočnog partnerstva - Jermenije, Azerbejdžana, Belorusije, Gruzije, Moldavije i Ukrajine, a predsedavaće predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Evroposlanici će na plenarnom zasedanju razmotriti nedavne antirasističke proteste, buduće odnose EU i Velike Britanije, višegodišnji budžet EU.

Razgovaraće se i o otvaranju unutrašnjih granica EU, saopštio je EP i takodje najavio da će pozvati na organizaciju Konferencije o budućnosti Evrope što je pre moguće posle letnjih odmora.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Evropski parlament