Vodeći evroposlanici su pred opšte izbore u Severnoj Makedoniji pozvali političke partije, relevantna državna tela, uključujući izbornu administraciju, civilno društvo i medije da zajedno obezbede transparentnu, verodostojnu i objektivnu izbornu kampanju, bez dezinformacija i zastrašivanja.

"Građani Severne Makedonije će 15. jula ostvariti svoje političko pravo da odluče ko će upravljati zemljom u naredne četiri godine i usmeravati je kroz ključne faze zahtevnih pregovora o priključenju EU", saopštili su  izvestilac EP za Severnu Makedoniju Ilhan Kjučjuk, predsedavajući Zajedničkog paralmentarnog odbora EU-Severna Makedonija Andreas Šajder i potpredsednica tog odbora Marion Valsman.

Evroposlanici su, s obzirom na trenutno izazovne uslove, pozvali sve političke snage u zemlji da budu odgovorni i  slede obaveze iz Kodeksa za fer demokratske izbore omogućavajući zemlji da uspešno prođe ključni demokratski test.

Od vlasti su evroposlanici zatražili da obezbede pošten izborni proces u skladu sa međunarodnim obavezama i standardima i uz adekvatne mere zaštite zdravlja ističući da su izbori ključni test demokratske zrelosti.

U saopštenju evroparlamentaraca se navodi i da su istorijski sporazumi sa Bugarskom i Grčkom u središtu evropske budućnosti Severne Makedonije i da doprinose pomirenju i dobrim susedskim odnosima širom kontinenta.

Severna Makedonija je kroz inkluzivnost, toleranciju i pozitivnu diplomatiju pokazala da je posvećena prevazilaženju untrašnjih i spoljnih podela i pružila je primer celom susedstvu, ocenili su evroposlanici.

Dalje se navodi da je najnovijoj članici NATO potrebna politička sigurnost da bi napredovala u procesu demokratske konsolidacije i transformacije.

EU je spremna da posle izbora nastavi da pruža podršku novoizabranom Sobranju i vladi.

"Potpuno funkcionalne institucije, koje polažu račune angažovanoj i posvećenoj opoziciji, treba da vode zemlju tokom oporavka posle pandemije, da nastave reforme na putu ka EU i ostvare evropske ambicije građana Severne Makedonije", navodi se.

Evroposlanici su naveli i da pozdravljaju napore Evropske komisije da što pre predstavi nacrt pregovaračke pozicije za Severnu Makedoniju i Albaniju i pozvali članice da ga usvoje bez odlaganja.

Preveremeni opšti izbori u Severnoj Makedoniji prvobitno su bili planirani za 12. april ali su odloženi zbog krize izazvane pandemijom Kovida-19.

Zemlju trenutno vodi prelazna vlada čiji je zadatak bio da organizuje izbore a parlament ne zaseda.

Inače, Severna Makedonija je kandidat za članstvo u EU od 2005. ali je proces dugo bio u zastoju, do postizanja sporazuma o imenu države sa Grčkom.

Članice EU u martu su dale zeleno svetlo za početak pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom a Evropska komisija trenutno dovršava dokumenta kojima se utrđuje nacrt pregovaračkog okvira.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: EK