Crna Gora je 30. juna otvorila poglavlje 8 u pregovorima o pristupanju EU koje se odnosi na politiku konkurencije.

Delegaciju EU predvodila je ambasadorka Irena Andraši u ime hrvatskog predsedavanja EU, crnogorsku delegaciju ambasador Bojan Šarkić, šef misije Crne Gore u EU, a Evropsku komisiju je predstavljao generalni direktor Generalnog direktorata za susedsku politiku i pregovore o proširenju Kristijan Danijelson.

Crna Gora sada ima otvorena sva 33 poglavlja o kojima se pregovara od ukupno 35 poglavlja. Do sada su privremeno zatvorena tri poglavlja.

Pregovore o pristupanju EU Crna Gora je počela 2012.

Kada je reč o poglavlju 8, Unija je, kako je saopšteno u Briselu, podrobno ispitala pripremljenost Crne Gore i navela da je potreban dalji napredak u usklađivanju i primeni pravnih tekovina, kao i da postoje merila koja moraju biti ispunjena za privremeno zatvaranje tog poglavlja.

Navodi se i da će praćenje napretka u usklađivanju i primeni pravnih tekovina nastaviti.

Kako je saopštio Savet EU, Crna Gora je završila zakonodavno usklađivanje sa pravnim tekovinama EU obuhvaćenim poglavljem politika konkurencije, izgradila adekvatne administrativne i pravosudne kapacitete u oblasti antimonopola, integracija i kontrole državne pomoći i pokazala zadovoljavajuće rezultate u tim oblastima.

Navedeni su i slučajevi u kojima je Agencija za zaštitu konkurencije, kao nacionalno telo za državnu pomoć, ocenjivala usklađenost sa odredbama o državnoj pomoći iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i naložila da se isprave nepravilnosti.    

Reč je o državnoj pomoći Montenegro erlajnzu, kompaniji Uniprom KAP i oko finansiranja izgradnje auto-puta Bar-Boljare.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji pozdravio je otvaranje poslednjeg poglavlja u pregovorima sa Crnom Gorom. On je na Tviteru napisao da je to jasan signal posvećenosti EU Zapadnom Balkanu i politici proširenja.

"Sada je potrebno fokusiranje na reforme, posebno u oblasti vladavine prava, kako bi Crna Gora mogla da napreduje dalje na putu ka EU", napisao je Varheji.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: EU/Zucći Enzo