Šefovi diplomatije Mađarske, Slovačke, Češke i Poljske su na sastanku u Vadovicama na jugu Poljske na početku poljskog predsedavanja Višegradskom grupom istakli da pandemija i kriza povodom nje daju nove argumente u prilog ubrzanom proširenju Evropske unije na Zapadni Balkan, pre svega na Srbiju i Crnu Goru.

"Situacija posle pandemije korona virusa daje nove argumente da se ubrza proces proširenja EU na Zapadni Balkan - na Srbiju i Crnu Goru. Bez tog proširenja nije moguće da se postigne stabilizacija u regionu", kazao je 7. jula na konferenciji za novinare tokom sastanka mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Domaćin sastanka, šef poljske diplomatije Jacek Čaputovič najavio je moto poljskog predsedavanja V4 "Povratak u normalnost" i medju prioritetima predsedavanja takođe i podršku zemljama Zapadnog Balkana u procesu približavanja EU, kao i podršku Istočnom partnerstvu u okviru politike susedstva EU, javili su poljski mediji.

"U periodu izlaska iz pandemije saradnja sa najbližim susedima i partnerima poprima poseban značaj. Složili smo se da je važno da Višegradska grupa i dalje ostane portparol država regiona Srednje Evrope", kazao je Čaputovič.

Jacek Čaputovič je rekao da su sva četvorica složno ocenili da EU stoji pred važnim izazovima kao što je dogovor o višegodišnjem budžetu, razvojnim fondovima, klimatskim pitanjima, a tu su i zajednički napori da Evropa izađe iz krize izazvane pandemijom korona virusa.

"To je važan zadatak pred kojim stoji EU, posebno nemačko predsedavanje i zato smo se dogovorili da podržavamo Nemačku u ovom teško periodu", kazao je Čaputovič.

Izvor: Beta

Foto: AP