U Severnoj Makedoniji 13. jula je počelo glasanje na vanrednim parlamentarnim izborima i prvi pod posebnim zdravstvenim protokolom glasaju zaraženi korona virusom. Dan kasnije glasaće nemoćni, bolesni i zatvorenici a ostali će na birališta 15. jula.

Za glasanje se prijavilo 706 zaraženih korona virisom koji su u samoizolaciji ili karantinu, od više od 3.000 aktivnih slučajeva.

Zaražene glasače će tokom dana u njihovom kućama, obučeni u skafandere, uz posebne mere zaštite prilikom glasanja, posetiti birački odbori u kojima su i lekari.

Među zdravstvenim radnicima koji pomažu u glasanju obolelih je i supruga predsednika Severne Makedonije Elizabeta Georgivska, koja je zdravstvni radnik i profesor na Stomatološkom fakultetu u Skoplju.

Zbog pandemije korona virusa glasanje na izborima u Severnoj Makedoniji prvi put traje tri dana. Drugog dana će glasati nemoćni bolesnici i zatvorenici, dok će u sredu na izborni dan glasati svi ostali punoletni građani.

Izbori 15. jula će početi u 7.00 i trajati dva sata duže – do 21.00, kako bi se izbegle gužve zbog usporenog glasanja zbog protokola za sprečavanje epidemije.

Svi članovi biračkih odbora će nositi maske i rukavice, a na biračko mesto može da uđe samo onoliko glasača koliko ima paravana, uz obaveznu masku i dezinfekciju.

Glasači će birati između lista 15 kolacija i partija, a pravo glasa ima 1,8 miliona birača.

Izbore će, kako prenosi AP, pratiti 2.000 omaći i 130 međuanrodnih posmatrača.

U ponoć je u Severnoj Makedoniji počela trodnevna predizborna tišina.

Prema procenama poznavalaca, očekuje se do kraja neizvesna trka za glasove dve najveće makedonske partije, vladajućeg levog Socijldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i opozicionog konzervativnog VMRO DPMNE.

Većina relevantnih predizbornih anketa blagu prednost daje SDSM Zorana Zaeva u odnsu na VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog, dok u albanskom bloku DUI Alija Ahmetija vodi u odnosu na koaliciju Aliijansa za Albance – Alternativa, Zijadina Sele i Afrima Gašija.

Dvadesetodnevnu kampanju dve najveće partije, SDSM i VMRO DPMNE, obeležila je oštra retorika, optužbe, uvrede i svakodnevno objavljivanje nelagalno snimanih kompromitujućih razgovara funcionera dve suprotstavljene strane, dok se kampanja albanskih partija ocenjuje kulturnom i korektnom.

Predizborna kampanja prvi put, zbog epidemije, nije imala uobičajene velike stranačke skupove, a na okupljanjima sa građanima su uglavnom poštovane epidemiološke mere.

Koalicija SDSM i albanske partije Besa, "Možemo", je kampanju bazirala na tome šta je u poslednje dve i po godine uradila vlada na evroatlantskoj integraciji Severne Makedonije i na ekonomskom planu, dok je koalicija oko VMRO DPMNE, nazvana "Obnova Makedonije", osim obećanja ekonomskog boljitka, insistirala na nacionalnim temama i optuživala suparničku koaliciju za izdaju.

Najveća partija Albanaca DUI je prvi put izašla sa idejom o premijeru Albancu i oko toga bazirala kampanju. Njihov slogan je "Pse Jo?'' (Zašto da ne?).

Tu ideju su odmah odbacile makedonske partije, ali i stranke albanske opozicije, dok je bivši premijer i lider SDSM Zoran Zaev poručio da je vreme da njegov partner u koalicionoj vladi DUI ode u opoziciju, ponovivši to na jednom od skupova i na albanskom jeziku.

Ukoliko nijedna partija ne dobije većinu potrebnu za forimiranje vlade, DUI je, piše AP, najverovatniji koalicioni partner.

Izvor: Beta

Foto: Beta