Lider vladajuće SDSM Zoran Zaev izjavio je da je njihova koalicija "Možemo", "pobednička" na vanrednim parlamentarnim izborima u Severnoj Makedoniji jer su građani izabrali "bolje danas i bolje sutra".

"Uspeli smo narode moj! Sa ubedljivom i stabilnom prednosti. U ovom trenutku sa tri mandata pred VMRO DPMNE, sa mogućnosti za još jedan ili dva više", rekao je on 16. jula oko 1.30 na konferenciji za novinare u prisustvu nosilaca izbornih lista koalicije "Možemo".

Zaev, koji je najavljen kao mandatar za novog premijera Severne Makedonije, rekao je da kolacija "Možemo" pobeđuje jer su građani "izašli i glasali za sigurnu budućnost, za zajedništvo i solidarnost, za ekonomski patriotizam, za red i pravdu".

"Građani su izaši i izabrali bolje danas i bolje sutra. Put napred je potvđen. Opasnosti smo kazali jasno – ne! Imsli smo izbore kakvi dolikuju zemlji članici NATO, koja grabi ka EU. Mirne, dostojanstvene, slobodne i demokratske", rekao je lider SDSM.    

Nekoliko minuta pre obraćanja Zaeva, generalni sekretar opozicione VMRO DPMNE Igor Janušev je izjavio da je "izborna trka jako tesna" i da ta partija "ulazi u trku za formiranje nove vlade".

On je na konferenciji za novinare ispred sedišta stranke istakao da je koalicija oko VMRO DPMNE pobedila u najvećem broji gradova i naseljenih mesta, ali da Dontov model izbornu trku pravi dosta neizvesnom.

"VMRO DPMNE ulazi u trku za formiranje nove vlade zato što je postojeće istrošena i vreme je za promene", rekao je Janušev.

Prethodno je oko ponoći šef Izbornog štaba SDSM Ljupčo Nikolovski prvi proglasio pobedu koalicije "Možemo" na vanrednim parlamentarnim izborima u Severnoj Makedoniji, održanim u sredu.

U albanskom bloku pobedu je progasila partija Demokratska unija za integraciju (DUI) Alija Ahmetija.

DIK: SDSM 46 mandata, VMRO DPMNE 44, DUI 15, AA 12

Koalicija oko vladajuće SDSM "Možemo" osvojila je najviše glasova na vanrednim parlamentarnim izborima u Severnoj Makedoniji i 46 mandata, prvi su nezvanični rezultati Državne izborne komisije (DIK).

Kako je objavljeno na sajtu DIK, "Možemo" je dobila 36,12% glasova i imala bi u parlamentu 46 poslanika, dok je koalicija najveće opozicione partije VMRO DPMNE "Obnova Makedonije" dobila 34,85% glasova i 44 poslanika u parlamentu sa ukupno 120 mesta.

Albanske partija Demokratska unija za integraciju (DUI) ima 11,3% osvojenih glasova i 15 mandata, koalicija Alijansa za Albance i Alternativa sa 8,57% glasova i 12 mandata, a Demokratska partija Albanca (DPA) 1,52% glasova i jednog poslanika, prenela je agencija MIA.

Prema simulaciji DIK, prvi put bi u parlament Severne Makedonije ušla partija "Levica" sa dva poslanika, koja je prema nezvaničnim podacima dobijenim elektronskim unosom osvojila 4,16% glasova.

Na vanrednim parlamentarnim izborima u Severnoj Makedoniji koji su održanu 15. jula glasalo je oko 923.000 građana ili oko 51% biračkog tela.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP