Evropska komisija 17. jula je usvojila paket vredan 100 miliona evra za obnovu Albanije posle zemljotresa u novembru 2019. Ta sredstva su deo paketa od 115 miliona evra, koliko je Komisija ukupno obećala Albaniji na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji "Zajedno za Albaniju" održanoj sredinom februara.

Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji rekao je da ovim paketom EU ispunjava svoju obavezu prema Albaniji da pomogne u rekonstrukciji posle zemljotresa, kao što je podržala i napore te zemlje u borbi sa posledicama korona krize.

"Ispunili smo obećanje da ćemo biti sa građanima Albanije i obnovili podršku toj zemlji i njenoj evropskoj budućnosti", istakao je Varheji.

Novousvojeni program biće fokusiran na obnovu obrazovnih ustanova, uključujući opremanje, kako bi se deca i mladi školovali u boljim uslovima.

Iz novog programa će se finansirati i obnova oštećenog kulturnog nasleđa, uključujući spomenike, muzeje, biblioteke i arheološka nalazišta, čime će se doprineti i lokalnom ekonomskom razvoju.

Zgrade će biti obnavljane po principu "ponovo izgradite bolje", što znači primenu održivih standarda u građevinarstvu i smanjenje budućih rizika, odnosno izgradnju čvršće, bezbednije i otpornije na katastrofe infrastrukture i sistema.

Posebne mere takođe će doneti unapređenja u pogledu energetske efikasnosti.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: EK