Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski poverio je 13. avgusta mandat za formiranje vlade lideru Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i bivšem premijeru Zoranu Zaevu.

Zaev je mandat dobio kao lider koalicije "Možemo" koja je osvojila najviše poslaničkih mesta u Sobranju na vanrednim parmentarnim izborima, 15. jula.

Zaev ima 20 dana da formira koalicionu vladu, ali je rekao da još traju pregovori o formiranju nove parlamentarne većine.

Mandatar je rekao da je "uveren" da će to biti "stabilna vladu s punim četvorogodišnjim mandatom, koja će produžiti pravi put koji vodi ka EU i koja će razvijati koncept 'Jedno društvo za sve', oslobođeno bilo kavih nacionalizama i etničkih predrasuda".

Na izborima koji su posle odlaganja zbog pandemije korona virusa, održani 15. jula, koalicija SDSM "Možemo" je osvojila 46 madata, a VMRO DPMNE 44 u parlamentu sa 120 mesta.

Najveća albanska partija, DUI, ima 15 poslanika, koalicija Alijansa za Albance - Alternativa 12, partija "Levica" dva, a Demokratska partija Albanaca jednog poslanika.

Lider opozicionog VMRO DPMNE Hristijan Mickoski optužio je suparnike za "masovno potkupljivanje" na parlamentarnim izborima i  ocenio da njegova stranka ima veći kredibilitet za formiranje vlade od SDSM, jer ima više glasova "etničkih Makedonaca".

Zaev je na primijerskom mestu bio od 31. maja 2017. do 4. januara ove godine, kada je podneo ostavki da bi bila formirana tehnička vlada koja je uključivala i članove opozicije i bila zadužena za pripremu vanrednih parlamentarnih izbora.

U februaru je raspušteno Sobranje i raspisani su izbori za 12. april, ali su oni odloženi zbog pandemije i vanrednog stanja koje je uvedeno 18. marta i trajalo 88 dana, do 14. juna.

Severna Makedonija je kandidat za članstvo u EU još od 2005. ali je proces dugo bio u zastoju, do postizanja sporazuma o imenu države sa Grčkom.

Članice EU u martu su u martu ove godine dale zeleno svetlo za početak pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Evropska komisija je početkom jula Savetu EU predstavila nacrt pregovaračkih okvira za Severnu Makedoniju i Albaniju.

Severna Makedonija je 27. marta postala 30. članica NATO.

Izvor: Beta

Foto: AP