Specijalni izaslanik predsednika SAD Ričard Grenel najavio je da će se lideri Srbije i Kosova sastati 2. septembra u Vašingtonu, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija nije u poziciji da odbija razgovore, da će u njima učestvovati, ali da neće tretirati Kosovo kao nezavisnu državu.

"Srećni smo što možemo da najavimo da će se lideri Kosova i Srbije sastati 2. septembra u Beloj kući da pregovaraju", saopštio je specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel 14. avgusta preko Tvitera.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da "Srbija nije u poziciji" i da "ne bi bilo dobro da odbija razgovore".

"U razgovorima ćemo učestvovati, ja sam sa Grenelom do sada razgovarao o ekonomskim temama, to će biti tema", rekao je Vučić za Televiziju Pink, dodajući da je ekonomija važna tema za Srbiju.

"Zašto je Grenel upotrebio termin pregovori, to je pitanje za njega. Sami Amerikanci kažu da podržavaju pregovore preko Evropske unije. Suviše smo mali, a i nemamo interese da se u to mešamo", kazao je Vučić.

Vučič je rekao da je to i za premijera Kosova Avdulaha Hotija, "i iz ugla SAD" sastanak dve nezavisne države, ali da on neće tretirati Kosovo kao nezavisnu državu i da je to rekao i Hotiju.

"Mi ih nećemo tretirati tako ni u Vašingtonu, ni u Briselu", rekao je Vučić.

Vučič je dodao da su u interesu i Srba i Albanaca ekonomsko otvaranje i slobodan protok, robe, kapitala i usluga, a time i lakša trgovina, lakši protok ljudi i funkcionisanje železničkih i avionskih linija.

Kosovski premijer Avdulah Hoti potvrdio je učešće na sastanku najavljenom za 2. septembar u Vašingtonu, a predsednik Kosova Hašim Tači je pozdravio Grenelov poziv kao znak posvećenosti SAD miru u regionu.

Avdulah Hoti je na svom Fejsbuk nalogu napisao da su SAD uvek bile presudne u procesu "izgradnje države na Kosovu".

"Sastajemo se u Beloj kući 2. septembra kako bismo razgovarali sa srpskom stranom, kao dve nezavisne zemlje, o velikim projektima ekonomske saradnje koji će promeniti ekonomsku perspektivu Kosova i regiona. Kosovo je blagoslovljeno sa prijateljima koje ima", naveo je Hoti.

Tači je na Tviteru napisao da pozdravlja sastanak u Beloj kući i izrazio zahvalnost "na izuzetnoj posvećenosti SAD miru i stabilnosti u regionu".

U Beloj kući je 27. juna trebalo da se sastanu predsednik Kosova Hašim Tači i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, uz posredovanje Ričarda Grenela.

Tači je odlazak u Vašington otkazao posle objavljivanja predloga optužnice protiv njega. Hoti je tada potvrdio da će ga zameniti, ali je zatim promenio odluku. Grenel je nakon toga otkazao sastanak.

Dijalog Beograda i Prištine je, posle 20 meseci zastoja, obnovljen u julu u Briselu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti sastali su se u Briselu 16. jula, uz posredovanje specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka.

Koordinator Prištine za dijalog sa Srbijom, bivši šef kosovske diplomatije Skender Hiseni izjavio je 4. avgusta u Vašingtonu da je Grenel i dalje "snažno posvećen" dijalogu Kosova i Srbije.

Hiseni se u Vašingtonu nije lično sreo sa Grenelom koji je bio odsutan, ali je naveo da je sa njim dugo razgovarao telefonom "o specifičnim aspektima dešavanja na Kosovu i u regionu".

"Normalizacija odnosa (Srbije i Kosova) kroz ekonomski razvoj i podršku investicionim projektima ostaju u fokusu agende i posvećenosti ambasadora Grenela", naveo je Hiseni.

Hiseni se u Vašingtonu sastao sa specijalnim izaslanikom američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom i predstavnicima američkog Saveta za nacionalnu bezbednost.

Izvor: Beta

Foto: Beta