Lideri Saveza socijaldemokrata Makedonije (SDSM) i Demokratske unije za integraciju (DUI),  stranke koja okuplja uglavnom etničke Albance, Zoran Zaev i Ali Ahmeti, objavili su 18. avgusta da su postigli dogovor o formiranju nove vlade Severne Makedonije.

Dogovor o novoj parlamentarnoj većini lideri najveće makedonske partije SDSM i DUI, koje su i do sada bili koalicioni partneri, Zaev i Ahmeti su finalizirali na sastanku u prisustvu generalnih sekretara tih partija koji su prethodnih dana pregovarali o principima i programu buduće vlade.

Zaev je na konferenciji za novinare posle dvočasovnog sastanka u Klubu poslanika rekao da će biti premijer u punom mandatu vlade od četiri godine i predstavio principe njenog rada.

"Koalicija SDSM Možemo i DUI su postigle koalicioni dogovor o formiranju parlamentarne većine, podeli odgovornosti, sastavu i principima nove vlade sa punim mandatom koja će u naredne četiri godine raditi posvećeno u interesu građana i države", rekao je Zaev.

Lider SDSM je istakao da mu je "ukazana čast da bude predsednik vlade u punom četvorogodišnjem mandatu", ali da će u poslednjih 100 dana pred izbore tu funkciju prepustiti albanskom koalicionom partneru DUI, ističući da će biti ukinut model tehničke "vlade iz Pržina", koja je uključivala i opoziciju.  

Ali Ahmeti je rekao da mora da oda priznanje Zaevu na hrabrosti što je prihvatio da Albanac bude premijer u poslednjih 100 dana vlade i da je ubeđen da će "novo četvorogodišnje partnerstvo biti najuspešnije".

Lider DUI je objasnio da iza te ideje o premijeru Albancu stoji namera da se približe građani i zajednice, a ne da se razdvoje, kao i da se pošalje poruka o preuzimanju udgovornosti Albanaca za zajedničku državu.  

Koalicija SDSM "Možemo" i DUI imaju zajedno 61 poslanika u parlamentu sa 120 mesta, a u novoj Vladi Severne Makedonije će biti još i najmanja partija Albanaca, Demokratska partija Abanaca (DPA) Menduha Tačija, koja ima jednog poslanika.

Zaev je rekao da dogovor dvojice partijskih lidera o novoj koaliciji SDSM i DUI treba u narednim satima da potvrde najviši organi dve stranke.

Bivši premijer Severne Makedonije i lider SDSM u četvrtak, 13. avgusta dobio je mandat za formiranje nove vlade od šefa države Steve Pendarovskog ispred koalicije "Možemo" koja je osvojila najviše mandata na vanrednim parlamentarnim izborima.

Zaev je na funkciji premijera bio od 31. maja 2017. do 4. januara ove godine, kada je podneo ostavku da bi bila formirana tehnička vlada za pripremu i sprovođenje vanrednih parlamentarnih izbora.

Na tim izborima koji su posle odlaganja zbog epidemije korona virusa, održani 15. jula, koalicija predvođena SDSM "Možemo" je osvojila 46 mandata, a VMRO DPMNE 44 u parlamentu sa 120 mesta.

Najveća albanska partija, DUI ima 15 poslanika, koalicija Alijansa za Albance - Alternativa 12, partija "Levica" dva, a Demokratska partija Albanaca jednog poslanika.

Severna Makedonija je kandidat za članstvo u EU još od 2005. ali je proces dugo bio u zastoju, do postizanja sporazuma o imenu države sa Grčkom.

EU je u martu u martu ove godine dala zeleno svetlo za početak pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom, koja je 27. marta postala i 30. članica NATO.

Izvor: Beta

Foto: Beta