Demokratska partija socijalista (DPS) osvojila je pojedinačno najviše glasova na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori održanim 30. avgusta, ali opoziciona koalicija predvođena Demokratskim Frontom, zajedno sa još dva opoziciona bloka ima tesnu parlamentarnu većinu sa 41 od 81 poslaničkog mesta u Skupštini Crne Gore.

DPS je osvojila 35,2% glasova i ta stranka ni sa svojim tradicionalnim partnerima ne može da formira parlamentarnu većinu, pokazuju preliminarni rezultati izbora koje je 31. avgusta objavila Državna izborna komisija (DIK).

Druga po snazi je koalicija "Za budućnost Crne Gore", koju predvodi Demokratski front, sa 32,5%. Opozicionom savezu "Mir je naša nacija" pripalo je 12,5% glasova, dok je građanski pokret "Crno na bijelo" podržalo 5,57% birača.

Državna izborna komisija objavila je preliminarne rezultate izbora na osnovu 98,5% obrađenih biračkih mesta.

Preliminarne projekcije rezultata izbora koje je objavio Centar za monitoring izbora (CEMI) pokazuju da je DPS samostalno osvojila 30 mandata, a sa tradicionalnim koalicionim partnerima 38, što nije dovoljno za formiranje vlade.

Prema tim projekcijima, koaliciji "Za budućnost Crne Gore" pripalo je 27 mandata, savezu Alekse Bečića "Mir je naša nacija" 10, a građanskom pokretu "Crno na bijelo" četiri mandata. Ta tri opoziciona bloka zajedno imaju tesnu većinu od 41 mandata.

Po tri mandata imaju Socijaldemokrate Crne Gore i Bošnjačka stranka, dva Socijaldemokratska partija (SDP), i po jedan Albanska lista i albanska koalicija "Jednoglasno". Dve hrvatske partije ostale su bez mandata.

Najveći pad na izborima pretrpela je koalicija "Odlučno za Crnu Goru - Milo Đukanović" koju predvodi DPS, dok su najveći uspeh ostvarile koalicije "Crno na bijelo" oko Građanskog pokreta URA Dritana Abazovića i koalicija oko Demokratskog fronta.

Koalicija DPS-Liberalna partija osvojila je šest mandata manje nego na izborima 2016. godine, kada je imala 36.

Lider opozicije već su 30. avgusta uveče proglasili izbornu pobedu, a njihove pristalice slavile su u Podgorici do ranih jutarnjih sati. Pristalice opozicije slavile su i u istalim gradovima, posebno u Beranama, i vijorile su se trobojke a građani su uzvikivali "Ne damo svetinje" i "Milo lopove".

U Podgorici se najviše građana okupilo se ispred sabornog hrama Hristovog vaskrsenja, gde im se pridružio i nosilac liste koalicije "Za budućnost Crne Gore" Zdravko Krivokapić kojeg je tu dočekao mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović.

Lider DPS Milo Đukanović je rekao je da je, bez obzira što su iz regionalnih političkih krugova priželjkivali nestabilnost, kampanja bila regularna i da su rezultati autentični izraz izborne volje. Dodao je da će, kakva god bude pozicija DPS-a u parlamentu, ostati nepokolebljivi kada je u pitanju evropska budućnost Crne Gore.

"DPS je u stanju da prizna rezultat koji je drugačiji od njenog očekivanja. Veoma respektujemo sve rezultate koje su ostvarili svi politički subjekti. Sačekaćemo rezultate DIK-a da vidimo kojoj strani pripada taj 41. mandat", rekao je Đukanović 30. avgusta kasno uveče.

Prema podacima Centra za demokratsku tranziciju (CDT) na parlamentarnim izborima biračko pravo iskoristilo je 409.880 građana, odnosno 75,9% od ukupnog broja birača.

Na parlamentarnim izborima 2016. godine odziv birača do 20 sati bio je 73,4%, a 2012. godine 69,3%.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP