Poslanici parlamenta Severne Makedonije većinom glasova izabrali su kasno uveče 30. avgusta novu koalicionu vladu Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i Demokratske unije za integraciju (DUI), koju je predložio premijer Zoran Zaev.

Za izbor je, posle dvodnevne rasprave, glasalo svih 62 poslanika parlamentarne većine, od kojih je jedan glasao iz posebne kabine u parlamentu postavljene po kovid protokolima. Protiv je glasao 51 poslanik opozicije - VMRO DPMNE i koalicije Alijanse za Albance i Alternative, u parlamentu sa 120 poslanika.

Novi premijer i ministri su odmah dali svečanu izjavu pred predsednikom Sobranja Talatom Džaferijem i u prisustvu poslanika vladajuće koalicije, jer je opozicija napustila salu.

Vladinu većinu čine 62 poslanika - 46 koalicije SDSM "Možemo", u kojoj je i više od 20 manjih partija uključujući stranke svih manjih etničkih zajednica, 15 poslanika DUI i jedan Demokratske partije Albanca.

Premijer Zaev je u završnom obraćanju rekao da će njegova vlada biti posvećenja jačanju ekonomije i odlučnoj i beskompromisnoj borbi protiv kriminala i korupcije, ističuči da Severna Makedonija mora da ima efikasan evropski pravni sistem.

"Predstoji nam stabilan politički period, period predvidljivosti, i svako treba da zgrabi ovaj moment", istakao je Zaev.

U novoj vladi biće četiri zamenika premijera i 15 ministara, sedam manje nego u prethodnoj vladi koju je vodio. Ranije je dogovoreno da će izborna koalicija  "Možemo", okupljena oko SDSM, imati 11 ministara, a da će manji partner, albanska DUI imati šest.

Prvi put vlada u Skoplju ima mesto prvog zamenika premijera, i to će biti Artan Grubi iz DUI, a prvi put će Albanac, Bujar Osmani, biti i ministar spoljnih poslova Severne Makedonije.

Vicepremijeri iz SDSM biće bivši ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov, koji će biti zadužen za evropske politike, Ljupčo Nikolovski za borbu protiv korupcije i Fatmir Bitići za ekonomska pitanja.

Donedavnom premijeru prelazne vlade Oliveru Spasovskom poveren je resor unutrašnjih poslova, dok će dosadašnji ministri odbrane i zdravstva Radmila Šekerinska i Venko Filipče ostati na svojim funkcijama.

Tehnički pregovarač sa EU Bojan Maričić, savetnik i blizak saradnik Zaeva, biće ministar pravde.

Mila Caroska je nova ministarka za obrazovanje i nauku, minstar za rad će biti Jagoda Šahpaska, ministarka kulture Irena Stefoska, a gradonačelnik Štipa Blagoj Bočvarski je predložen za ministra za transport i veze.

Predsednik LDP Goran Milevski će ostati ministar za lokalnu samoupravu, dok će kadar albanskog partnera SDSM u koaliciji "Možemo", albanske Bese Arijanit Hodža biti ministar biti poljoprivrede.

Ministar finansija će biti visoki funcioner DUI i bivši vicepremijer za evropska pitanja, za odbranu i ekonomiju odbrane Fatmir Besimi. Naser Nuredinu će zadržati Ministarstvo za životnu sredinu, a Krešnik Bekteši ministarstvo ekonomije, dok će ministar za admistraciju biti nakadno određen.

Nova koliciona vlada starih partnera, SDSM Zorana Zaeva i DUI Alija Ahmetija, koji su zajedno bili na vlasti od juna 2017. godine, dogovorena je prošle sedmice posle kraćih pregovora.
Mandat za sastav nove vlade lider SDSM Zaev je dobio 13. avgusta od predsednika Steve Pendarovskog.

Na premijerskom mestu Zoran Zaev je bio bio od juna 2017. do početka januara 2020, kada je podneo ostavku da bi bila formirana tehnička vlada za sprovođenje izbora koji su, posle odlaganja zbog pandemije, održani 15. jula.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP