Visoki predstavnik EU Žozep Borel i evropski komesar za proširenje Oliver Varheji očekuju formiranje novog parlamenta i nove vlade Crne Gore nakon nedeljenih izbora, a lideri tri crnogorske opozicione stranke saopštili su da su postigli dogovor da formiraju ekspertsku vladu i nastave rad na evropskim integracijama zemlje.

Borel i Varheji su saopštili da je "Evropska unija u potpunosti posvećena nastavku podrške procesu pristupanja Crne Gore EU, kao i ekonomskom oporavku nakon krize Kovid-19, uključujući i kroz predstojeći ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan".

"Sada očekujemo konstituisanje novog parlamenta i formiranje nove vlade koja će nastaviti stabilan put Crne Gore ka EU. Crna Gora je dobro napredovala u procesu pristupanja EU i predstojeći meseci moraju da se iskoriste za produbljivanje i ubrzavanje političkih i ekonomskih reformi, posebno u oblasti vladavine prava, gde je naredna prekretnica ispunjavanje privremenih merila za poglavlja 23 i 24 o vladavini zakona", istakli su u saopštenju evropski zvaničnici.

Borel i Varheji su ocenili da su izbori 30. avgusta u Crnoj Gori bili "mirni i konkurentni, sa velikom izlaznošću", uz prisustvo lokalnih i međunarodnih posmatrača.

Navodeći preliminarne nalaze i zaključke Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), oni su istakli da se izborni proces odvijao "transparentno i efikasno", ali u "intenzivno polarizovanoj" raspravi o pitanjima crkvenog i nacionalnog identiteta, i brojnih zabrinutosti u vezi sa neprikladnom prednošću vladajuće stranke i neuravnoteženim izveštavanjem u medijima.

Nakon konačnog izveštaja i preporuka OEBS/ODIHR, kako su istakli Borel i Varheji, "svi politički akteri i relevantne institucije moraju da se uključe u transparentan, odlučan i inkluzivan dijalog o primeni tih preporuka kako bi se rešili dugogodišnji izborni nedostaci uoči narednih izbora".

Crnogorska opozicija dogovorila formiranje ekspertske vlade

Lideri tri opoziciine stranke koje su osvojile većinu na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori saopštili su da su dogovorio da će raditi na formiranju ekspertske vlade.

Oni će, kako su saopštili posle sastanka održanog 31. avgusta, nastaviti da sprovode reforme kako bi Crna Gora ušla u EU, a naveli su i da će raditi na reviziji svih diskriminatorskih zakona među kojima i spornog Zakona o slobodi veroispovesti.

Na sastanku lidera koalicija "Za budućnost Crne Gore", "Mir je naša nacija" i "Crno na bijelo" Zdravka Krivokapića, Alekse Bečića i Dritana Abazovića,  dogovoreno je i nekoliko principa na kojima će funkcionisati naredna vlast, a prvi je da će  nova demokratska vlast odgovorno sprovoditi sve međunarodno preuzete obaveze.

"Drugo, da će nova demokratska vlast realizovati sve neophodne reforme kako bi Crna Gora u najkraćem mogućem roku pristupila EU. Treće, da će nova, demokratska vlast biti ekspertska, konstituisana od kadrova koji su stručnjaci iz konkretnih oblasti bez obzira na njihovu političku, versku, nacionalnu ili bilo koju drugu osobenost", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će nova vlast u potpunosti biti posvećena poštovanju Ustava i primeni zakona, uz izmene, dopune i reviziju svih diskriminatorskih zakonskih i podzakonskih akata, uključujući i sporni Zakon o slobodi veroispovesti.

Oni su kazali da, osim toga, pružaju ruke predstavnicima manjinskih naroda sa željom da zajednički grade lepšu i prosperitetniju budućnost Crne Gore.

Abazović: Crna Gora će biti građansko društvo

Lider Građanskog pokreta URA, vodeće stranke koalicije "Crno na bijelo" od koje zavisi formiranje vlasti u Crnoj Gori, Dritan Abazović izjavio je 1. septembra da Crna Gora neće postati ni srpska Sparta ni velika Albanija, da u evropskoj vladi nema mesta za Demokratsku partiju socijalista i da neće podleći pritiscima.

Abazović je dodao da nema nikakvih kompromisa sa nacionalnim interesima Crne Gore.

On je na konferenciji za novinare rekao da će se Crna Gora razvijati kao građanska država, i da je uslov ove platforme ekspertska vlada. Abazović je poručio da za DPS neće biti mesta u ekspertskoj vladi, ali da za nju ima mesta u administraciji.

Kazao je da, uprkos pozivima i porukama koje je primio u prethodnom periodu, daje reč da neće podleći pritiscima bilo koje vrste i da je njegov najveći interes nacionalni interes Crne Gore.  Kazao je da su u ovom trenutku poraženi mafija i kriminal, a ne građani bilo koje nacije ili orijentacije.

Abazović je poručio da se moraju smanjiti tenzije i pozvao sve građane na mir, a pripadnicima manjinskih naroda je uputio poruku da ne treba da se osećaju ugroženo.

Izvor: Beta

Foto: Beta