Ishod izbora u Crnoj Gori ne mora da donese nestabilnost koje se Evropa pribojava, a mogao bi da označi početak boljih vremena i demokratizaciju te zemlje, ali će to u prvom redu zavisiti od nimalo homogene opozicije i njene sposobnosti da sarađuje, ocenjuje 2. septembra nemačka štampa.

List Zidojče cajtung (Sueddeutsche Zeitung) u kratkom komentaru ocenjuje da veoma visok odziv birača od gotovo 77% samo doprinosi da još jasnija bude poruka odbijanja upućena Demokratskoj partiji socijalista (DPS) predsednika Mila Djukanovića.

List piše da je moguće da je tu partiju pobede koštala i ideja da oduzme i podržavi imovinu Srpske pravoslavne crkve, a i to što je mnogima dozlogrdilo kako su se Djukanović i njegova porodica obogatili.

Nemački dnevnik ocenjuje da je, čak i ako DPS uspe da pronađe tanku većinu, a opozicija ne postigne dogovor, DPS toliko oslabljena da će joj obavljanje vlasti biti jako teško.

Ishod izbora "ne mora da znači i nestabilnost, koje se EU pribojava i zbog koje je dugo ignorisala sve nedostatke Demokratske partije socijalista", piše list, i iznosi ocenu da "opozicija ne dovodi u pitanje Djukanovićevo nasleđe - tažnju ka ulasku u EU, članstvo u NATO".

"EU i u nekoj novoj vladi može da nađe dobrog partnera za pregovore - u nekoj koja je barem obećala borbu protiv korupcije", konstatuje Zidojče cajtung.

Frankfurter rundšau (Frankfurter Rundschau) smatra da je "jedan od najvažnijih mehanizama demokratije sa velikim kašnjenjem stigao i u Crnu Goru", gde je promena vlasti koja se nazire posle poraza DPS "odavno dospela".

Dnevnik piše da su "korupcija, mafijaške afere, manipulisani izbori i zloupotreba vlasti decenijama karakterisali eru Mila Djukanovića", i da "rezultati sa birališta, iako se Djukanović, koji povlači konce, možda nada nekom postizbornom čudu prilikom prebrojavanja glasova ili u koalicionom pokeru, ne ostavljaju prostor ni za kakvu sumnju da je većini stanovnika Crne Gore dosta dugogodišnjeg lidera".    

"Da li će nimalo homogenoj opoziji usred teške ekonomske krize zaista i uspeti da otvori put u demokratskija i bolja vremena, u prvom će redu zavisiti od nje same i njenog kapaciteta za saradnju i komunikaciju", zaključuje frankfurtski list.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP