Nosioci tri izborne liste koje su pobedile na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori potpisali su koalicioni sporazum kojim su se obavezali da će nova vlada poštovati Ustav Crne Gore, da neće povlačiti priznanje nezavisnosti Kosova i menjati odnos prema NATO.

Sporazum su 9. septembra na konferenciji za novinare u Podgorici predstavili Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović, koji su se obavezali da neće biti revanšizma po političkom ili bilo kom osnovu i da će nova vlast donositi sve zakone u skladu sa evropskim standardima, sa ciljem da se što pre ostvare integracije pod okriljem Evropske unije.

Nosilac liste "Za budućnost Crne Gore" Zdravko Krivokapić, obećao je oštru borbu protiv korupcije, lider liste "Crno na bijelo" Dritan Abazović je rekao da će buduća vlada imati podršku međunarodne zajednice, dok je nosilac liste "Mir je naša nacija" Aleksa Bečić ocenio da je sporazum najbolji odgovor na "pokušaj stvaranje veštačke krize".

U sporazumu se navodi da će "nova demokratska vlast Crne Gore odgovorno sprovoditi sve međunarodno preuzete obaveze, jačati i unapređivati saradnju sa NATO savezom, ubrzano i potpuno posvećeno realizovati sve reforme neophodne za punopravno članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji".

Dogovoreno je da će nova vlast "izvršiti potpunu depolitizaciju ključnih institucija vlasti radi obezbeđivanja beskompromisne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije".

Potpisnici su se saglasili i će nova vlast "poštovati Ustav Crne Gore i da u tom smislu neće pokretati nikakve inicijative sa ciljem promene državne zastave, grba i himne".

U dokumentu se navodi i da "nova demokratska vlast neće pokretati postupak za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova".

Pobedničke koalicije su se obavezale da "neće  sprovoditi revanšizam po političkom ili bilo kom drugom osnovu"  kao i da će "sve zakone donositi i revidirati u skladu sa evropskim standardima, sa ciljem što brže integracije Crne Gore u EU".

Poslednja tačka sporazuma glasi "da će nova demokratska vlast omogućiti učešće u vlasti manjinskim partijama bez obzira da li imaju parlamentarni status ili ne".

Lider koalicije "Za budućnost Crne Gore" Zdravko Krivkapić rekao je da je sporazum "znak da su krenuli putem koji neće biti promenjen". "Poštovaćemo evropske standarde i pravila u donošenju zakona i tako će biti donet i novi Zakon o slobodi veroispovesti", rekao je Krivokapić.

Aleksa Bečić kazao je da je ovaj sporazum "najbolji odogovor na sve pokušaje podmetanja i fabrikovanja". "Ovo je potvrda da će nova demokratska vlast biti proevropska, prozapadna, procrnogorska i pomiriteljska", ocenio je Bečić.

Dritan Abazović rekao je da je sporazum "najveće dostignuće u Crnoj Gori u poslednjoj deceniji" i da će buduća vlada imati podršku međunarodne zajednice.

Abazović je, ne pominjući imena, rekao da su o članovima nove vlade razgovarali "s više osoba" i dodao: "Mislim da ćete biti iznenađeni. Ova vlada treba da bude sve što Demokratska partija socijalista (DPS) nije bila".

Zdravko Krivokapić rekao je da nova vlada neće biti političko-ekspertska već "vlada spasa" ali je odbio da odgovori da li će on biti premijer.

Krivokapić je u intervjuu agenciji Beta rekao da je najmanje bitno ko će biti u novoj vladi, jer je ovo "istorijski trenutak". Rekao je da koalicija koju predvodi, ima svoje kriterijume koje je predočila ostalima.

"Mi ćemo krenuti od toga što bismo voleli da bude najbolje rešenje, ali ćemo verovatno morati da pravimo određene ustupke jer je trenutak takav da mnogi političari koji su kompetentni, žele sebe da vide u tom delu podrške i davanja najveće podrške razvoju Crne Gore", rekao je on.

Krivokapić je izrazio očekivanje da će imati podršku svih partija za formiranje vlade koja će "dati odgovor na brojne probleme - vladavinu prava, urušenu ekonomiju, socijalne probleme". On je dodao da "ne treba robovati ko je ko i odakle dolazi već ko je najbolji kadar".

Rekao je da za to ima podršku Andrije Mandića i Milana Kneževića, dvojice  lidera Demokratskog fronta koji čini okosnicu koalicije koju predvodi. "Oni su čak spremni da podrže manjinsku vladu što je veliki doprinos ovom trenutku", rekao je Krivokapić.

"Znanje, iskustvo treba ceniti. Ne ulazim ko je iz koje partije, već koliko ko zna i koliko je spreman da podnese teret. Biću vrlo jasan: svaki častan i pošten čovek koji se nije uprljao bilo čime je dobrodošao. Ja znam da takvih ljudi ima u DPS", rekao je on.

Krivokapić je najavio i da će anagažovati međunarodne organizacije kako bi sagledale situaciju u Crnoj Gori, da se napravi "dubinska analiza stanja" u kojem je država.

Trojna koalicija predvođena savezom "Za budućnost Crne Gore", osvojila je  na parlamentarnim izborima 30. avgusta 41 od ukupno 81 mandata u crnogorskoj skupštini.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP