Zapadni Balkan mora da razmišlja kao region jer jedino tako može da se suoči sa problemima, poput pandemije korona virusa, i da napreduje na putu ka EU, složili su se 10. septembra učesnici onlajn debate o saradnji i interakciji u regionu.

Predsedavajući UO Centra za evropske politike (CEP) Srđan Majstorović rekao je da Zapadni Balkan mora da deluje kao region, da su svi suviše mali pojedinačno, da region mora da prepozna šanse za saradnju u okviru Mini Šengena i da oni koji su pokrenuli tu inicijativu moraju da pokažu kako može da se sprovede.

"Region može da napreduje samo ako su svi na broju", rekao je Majstorović ali i istakao da je bez vladavine prava inicijativa Mali Šengen osuđena na propast.

On je na skupu "Regionalna saradnja - Od 'Mini Šengena' do novog pristupnog bloka" takođe istakao da zemlje regiona moraju da grade kredibilitet i stiču poverenje EU i pozdravio je novu metodologiju proširenja EU u kojoj će apsekt primene dogovorenog biti ključan.

"Da se primenjuje uslovljavanje - u suprotnom fondovi dolaze u ruke snažnim liderima da se promovišu. Ukoliko država ne izvršava svoje obaveze, to mora biti jasno, glasno i javno rečeno, da građani to čuju - ne može se žmuriti na primere korupcije i nekažnjivosti", rekao je Majstorović.

"Korona je pokazala da su u uslovima pandemije svi mali i to je poruka za region", rekao je Majstorović koji je ubeđen da će region grupno ući u EU.

Izvršna direktorka Mreže Politikon iz Podgorice Jovana Marović rekla je na skupu u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji (EPuS) i Fondacije Fridrih Ebert da se grupisanje država Zapadnog Balkana ne može izbeći i da region više nema vremena za prazan hod.

Ipak, kako je rekla, u Crnoj Gori inicijativa Mali Šengen nije u prvom planu ali je ta zemlja bila posmatrač u razgovorima  i bilo je nagoveštaja da će se priključiti inicijativi.

Marović se složila sa Majstorovićem da će zemlje Zapadnog Balkana zajedno postati članice EU i "da je na nama da uradimo šta možemo" a da su regionalne inicijative tu "da pokažemo koliko smo spremni za članstvo".

Istovremeno je izvršna direktorka Platforme Civikos iz Prištine Donika Emini rekla da podržava Mini Šengen ali da se nameću neka pitanja kako će sve to da izgleda i da "neizvesnost čini da se bude rezervisan kada je reč o regionalnim inicijativama".

Emini je rekla i da postoji percepcija da EU koristi Kosovo da utre put Srbije ka EU. Ona je podsetila da Kosovo još nije dobilo jasnu perspektivu od EU, što "plaši i dovodi u pitanje kredibilitet EU".

Ukazala je i da je Mini Šengen problem za EU zbog bezbednosnih činilaca.

Na skupu se govorilo i o stvaranju "pristupnog bloka", grupe zemalja iz regiona koje su već na putu pristupanja EU mada u različitim fazama - Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije.

Predsednica EPuS Jelica Minić rekla je da već imamo četiri zemlje u procesu pristupanja EU koje mogu da se udruže i oforme blok kako bi se ubrzale evriointegracije i pomoglo onima koji tek treba da se pridruže na tom putu - BiH i Kosovu.

Minić je govorila i o pozitivnom primeru Višegradske četvorke (V4).

"Nije bilo ljubavi u V4. Postojala je velika asimetrija ali su te zemlje tokom vremena shvatile da su njihove međusobne konsultacije pozitivne, pogotovo po ulasku u EU, gde su unapređivale svoj požaj zahvaljujući tome", rekla je Minić.

Za novi "pristupni blok" kao potencijal u procesu pristupanja EU direktorka Instituta za evropsku politiku iz Skoplja Simonida Kačarska rekla je da ide u prilog željama mnogih da se daju pozitivna dinamika i podrška.

Istovremeno je izvršna direktorka Albanskog instituta za međunarodne studije Alba Čela izrazila zabrintost oko grupisanja "da neko ne ostane u ćošku, van grupe", iako se slaže da je međusobna pomoć dobra.

Učesnici debate govorili su i o drugim aktuelnim temama u regionu - izborima u Crnoj Gori, sastancima lidera Beograda i Prištine u  Vašingtonu i Briselu, novoj metodologiji proširenja EU, poverenju.

Lajčakov savetnik: Normalizacija odnosa Beograda i Prištine je proces, potrebna svaka podrška

Politički savetnik specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka Karlo Đunipero rekao je na skupu da Brisel ne ignoriše ono što je bilo u Vašingtonu i da su neke od tačaka iz tog sporazuma poznate u Briselu koji nastavlja da radi na normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Đunipero je učestovao u debati o aktuelnim pitanjima u odnosima Beograda i Prištine posle potpisivanja sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa u Vašingtonu i nakon dijaloga na visokom nivou u Briselu, kao i o aktuelnostima u regionu i saradnji.

"Nema nikakvog ignorisanja, želimo da sarađujemo sa SAD i radimo na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine jer je to proces i biće nam potrebna podrška svih", rekao je Lajčakov politički savetnik.

On je rekao da će EU u narednom periodu nastaviti da omogućava politički dijalog Beograda i Prištine, da su upoznati sa onim što je urađeno i onim što tek treba da se uradi.

"Naš cilj je sveobuhvatan sporazum, obavezujući sporazum, i da rešimo sva nerešena pitanja. EU će nastaviti da se bavi  implementacijom dogovorenog i otvarati druga pitanja o kojima dve strane žele da razgovaraju", rekao je Đunipero u onlajn debati.

On je rekao i da se dijalog Beograda i Prištine odnosi na proces koji će se nastaviti i da Lajčak želi da taj proces bude dinamičniji, što, dodao je, znači da će biti češćih sastanaka i da će se nastaviti sa novim temama.

"EU želi dinamičniji proces, što je najavio Lajčak", rekao je Đunipero dodajući da češći sastanci nisu "neka taktika nego stvar hitnosti".

"Očigledno je da postoji zamah u celom procesu i zamajac Lajčaka", naglasio je Lajčakov politički savetnik u onlajn debati "Regionalna saradnja - Od 'Mini Šengena' do novog pristupnog bloka".

Napominjući da je dijalog bio u zastoju, Đunipero je istakao da se "dijalog odnosi na ljude i zato je potrebno da bude dinamičniji".

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: EPuS