Predstavnici regionalnih organizacija i Uprava carina Srbije i Severne Makedonije ocenili su 22. septembra na graničnom prelazu Tabanovce da se princip "One stop shop" (Sve na jednom šalteru") nakon godinu dana pokazao kao efikasan jer je prelaz znatno brži.

Između Srbije i Severne Makedonije se na tom prelazu sada primenjuje princip za integrisano upravljanje granicom za prelaz putničkih vozila i kamiona.

Integrisani prelaz omogućava da se prilikom izlaska iz Srbije kontrola, kako pasoška, tako i robna, vrši u Severnoj Makedoniji, i obrnuto, u Srbiji, kada se u nju ulazi iz Severne Makedonije.

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu rekla je na graničnom prelazu Tabanovce da je čekanje na granicama iscrpljujuće za vozače, ali i košta.

"Svaki sat čekanja vozača kamiona na graničnom prelazu košta ga dva evra", rekla je ona i dodala da vozač veliki deo života zbog toga provede na graničnim prelazima.

Bregu je navela da kada bi svi prelazi bili integrisani i otvoreni 24/7, "region bi sačuvao 800 miliona evra godišnje".

Direktor carinske administracije Severne Makedonije Đoko Tanasoski rekao je da je koncept koji je razvijen pre pandemije korona virusa pokazatelj dobre ekonomske i regionalne saradnje.

Dodao je da se formiranje zelenih koridora za vreme pandemije pokazalo kao korisno u vreme krize koja je pretila da nanese ozbiljnu ekonomsku štetu regionu.

"Zeleni koridori treba da 24/7 obezbede protok transporta za pomoć ekonomiji i tokom krize, a prednost imaju medicinska oprema, lekovi, prehrambeni proizvodi", rekao je on.

Upravnik carinarnice Niš Saša Milenković rekao je da je zelenim koridorima smanjeno zadržavanje za lako kvarljivu robu i medicinsku opremu i lekove.

"Projekat je od zajedničkog interesa za obe strane i time se smanjuje zadržavanje kamiona i putnika. Nadamo se da će naši privrednici postati konkurentniji na tržištu", rekao je on.

Direktor sekreterijata Transportne zajednice Matej Zakonjsek rekao je da su cene logistike kompanija duplo veće u regionu nego u EU, a jedan od razloga je što kamioni čekaju od 7 do 48 sati na granicama.

"Za isti posao kompanijama je u regionu potrebno pet puta više kamiona nego u EU", rekao je on i dodao da je cilj uspostavljanje integrisanih graničnih prelaza u celom regionu, kao i između Zapadnog Balkana i EU.

Direktor CEFTA sekretarijata Emir Đikić je rekao da je projekat "Sve na jednom šalteru" bio uspešan mesec dana nakon uspostavljanja, što se nije desilo ni u EU.

Trenutan prioritet je, kako je naveo, povezivanje koridora sa evropskim koridorima, jer članice CEFTA najveće probleme imaju na granicama koje vode prema EU.

"Novo je da informacije o robi kroz sistem dolaze automatski na granični prelaz čim kamion krene iz matične firme. Službe su pripremljene jer znaju koju robu kamion nosi, što olakšava prelaz", rekao je Đikić.

On je izrazio nadu da će ovakav način funkcionisanja pomoći kompanijama da smanje troškove i postanu konkurentnije u postpandemijskom periodu.

"Tada će se najverovatnije značajno izmeniti lanci vrednosti kada moramo tražiti da naše kompanije učestvuju u evropskim lancima vrednosti, što bi dovelo do jačeg ekonomskog razvoja svih delova Zapadnog Balkana i približilo ih EU, što nam je svima konačni cilj", rekao je on.

Nakon obilaska graničnih prelaza i posmatranja procedure rada integrisanih prelaza predstavnici organizacija i carinskih uprava su održali sastanak na graničnom prelazu Tabanovce na kom su sumirali funkcionisanje principa "Sve na jednom šalteru" u proteklih godinu dana.

Predsednici Vlada Srbije i Severne Makedonije Ana Brnabić i Zoran Zaev su u avgustu 2019. otvorili zajednički, integrisani granični prelaz Preševo-Tabanovce, te je kontrola putnika i tereta počela u novim uslovima, objedinjenim snagama službi dveju država.

Putnička i teretna vozila sada granicu između dve zemlje prelaze brže, jer se zbog neophodne procedure zaustavljaju samo jednom.

Izvor: Beta

Foto: Beta