Bugarska će se izjasniti da nije vreme da se zakaže prva međuvladina konferencija za početak pristupnih pregovora Severne Makedonije i EU, najavio je bugarski vicepremijer Krasimir Karakačanov. On je optužio Severnu Makedoniju da ne radi ništa na sporovođenju Dogovora o dobrosusedstvu sa Bugarskom i da je "sve samo imitacija".

Kako su preneli makedonski mediji, Karakačanov je u intervjuju bugarskoj TV Evropa rekao da niko ne želi da se uvedu novi kriterijumi za Severnu Makedoniju, ali postoji veoma jasan uslov EU da svaka zemlja kandidat za članstvo mora prvo da rasčisti probleme sa susedima pre nego što započne pregovore.

Ističući da govori u ime bugarske vlade, vicepremijer i ministar obrane je rekao da je Severna Makedonija imala tri godine da se "prevaspita" i da za to vreme nije poštovala Dogovor o dobrosusedstvu i prijateljstvu.

"Bugarska ne menja ništa u svojoj poltici. U oktobru prošle godine veoma jasno smo rekli da ćemo se, ako se ne poštuje Dogovor o prijateljstvu od 2. avgusta 2017, usprotiviti zakazivanju prve međuvladine konferencije", rekao je Karakačanov.

Radio Slobodna Evropa na makedonskom jeziku podseća da je, Bugarska Evropskoj uniji dostavila memorandum, u koji je taj medij prvi imao uvid, kojim Sofija traži da u pregovorački okvir EU za Severnu Makedoniju uđu pitanja kao što su nacionalnost revolucionara Goce Delčeva i makedonski jezik, za koji tvrdi da je dijalekt bugarskog.

Vlada u Skoplju, koja očekuje da pregovore sa EU započne do kraja godine, odgovorila je da ucene nisu rešenje i da sporna pitanja treba rešavati prijateljskim pregovorima, a predsedavajuća EU Nemačka i zemlje članice EU su poručile da neće podržati zahtev Bugarske.

Karakačanov je uputio kritike na račun bivšeg ministra spoljnih poslova Severne Makedonije Nikole Dimitrova, ocenjujući da za tri godine nije uradio ništa za poboljšanje bilateralnih odnosa i na račun Dragog Đorđeva, makedosnkog kopredsednika međudržavne komisije za istorijska i obrazovna ptanja.

"Oni misle da mogu da prikriju stvari. Zamišljaju da će neko u Briselu ili u svetu pritisnuti Bugarsku i mi ćemo da kleknemo. Očigledno nisu shvatili šta je EU i šta radi. Imali su tri godine da se prevaspitaju. Bugarska se neće suprotstaviti, ali će reći da nije vreme da se zakaže datum za prvu međuvladinu konferenciju", rekao je bugarski vicepremijer.

Karakačanov je vlastima Severne Makdonije poručio da "kada neko nije spreman da pođe u prvi razred postoji predškolska priprema".

Zaev: Nećemo dozvoliti razloge za nova odlaganja

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je 23. septembra da je namera njegove vlade da u pregovorima sa EU "aktivira brzu traku pregovora po poglavljima, sa potpunim i bezuslovnim ispunjavanjem EU agende".

Zaev je to rekao na prvom sastanku s novim šefom Delegacije EU u Skoplju, Dejvidom Girom.

"Nećemo dozvoliti razloge za nova odlaganja. Za nas je prihvatljiv novi princip reverzibilnosti tog procesa, ukoliko se desi degradacija demokratskog ambijeta u našoj zemlji. Ali, naglašavam, naša svečana obaveza je da to ne dozvolimo u ime države i građana", rekao je Zaev.

Premijer je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Girom, najavio da će u prvu zvaničnu posetu u novom mandatu otići u Bugarsku, da bi s premijerom Bojkom Borisovim razgovarali o rešenju istorijskog pitanja revolucionara Goceta Delčeva koga obe zemlje smatraju samo svojim.

Zaev je istakao da je njegova zemlja saveznica Bugarske u NATO i da imaju zajedničku obavezu i dužnost da unapređuju dobrosusedske odnose, međusobnu saradnju i prijateljstvo.

"Duh dobre volje i prijateljstva koji proizlaze iz Dogovora o prijateljstvu, doborosusedstvu i saradnji, obavezuju nas da se fokusiramo na jačanje odnosa i da poštujemo pravo na samopredelenje i samoindentifikaciju kao temeljne evropske vrednosti", istakao je Zaev.

Na satanku Zaeva i Gira je, po saopštenju, istaknuto je da se očekuje uspešna završnica priprema pregovaračkog okvira i njegova prezentacija 10. novembra na Savetu EU za opšta pitanja, a u decembru održavanje prve međuvladine konferencije.

Izvor: Beta

Foto: Beta