Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji naveo je da je cilj njegovog putovanja na Zapadni Balkan ne samo da direktno predstavi Ekonomski i investicioni plan i godišnje ocene evrointegracija, već i da dobije podršku za sprovođenje Plana uz jasnu posvećenost reformama i saradnji.

Varheji je 7. oktobra u Skoplju, 8. oktobra će postetiti Beograd i zatim druge gradove u regionu.

U autorskom tekstu objavljenom 7. oktobra na Varheijevoj stranici na sajtu Evropske komisije, komesar je napisao da su Beograd, Podgorica, Priština, Sarajevo, Skoplje i Tirana gradovi u srcu Evrope ali da putovanja i trgovina između njih i drugih evropskih glavnih gradova traje dva puta duže nego između mnogo udaljenijih gradova.

Zato je, naveo je Varheji, povezivanje ključno - za živote ljudi, za biznis i za ekonomije u regionu, posebno sada kada treba da se podstakne oporavak posle pandemije korona virusa.

"Pored toga, jaz u ekonomskom razvoju regiona i EU mora brže da se zatvori, što će i ubrzati proces integracije u EU", istakao je Varheji dodajući da su to glavni razlozi zbog kojih je Komisija predložila veliki Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan.

Varheji je naveo da EU želi bolje povezan Zapadni Balkan - putevima, železnicom ili super brzim internetom, jer će to doprineti kreiranju solidnih tržišnih ekonomija stimulisanjem trgovine i investicija.

Napisao je i da EU nudi saradnju u uspostavljanju ekonomija zasnovanih na znanju koje moraju da rade u korist ljudi.

Plan sadrži i Zelenu agendu za Zapadni Balkan kojoj će u fokusu biti dekarbonizacija, čista energija, čistija životna sredina i digitalna transformacija.

Kada je reč o postepenom prelasku sa uglja na druge energente, Varheji je ukazao na značaj gasa u tranziciji do obnovljive energije.

"Želimo da dovedemo gas na Zapadni Balkan radi postizanja diverziteta (isporuka) i smanjenja zavisnosti", napisao je Varheji u tekstu "Podsticanje i povezivanje Zapadnog Balkana na putu ka EU".

Evropski komesar je istakao i da su međunarodne finansijske institucije spremne da podrže ambiciozni plan Evropske komisije.

Komisija, kako je napisao Varheji, takođe namerava da kroz Plan pojača regionalnu dimenziju saradnje.

Prema njegovim rečima, regionalna ekonomska integracija ne znači zaobilaznicu na evopskom putu već ekonomske prilike za rast, prevazilaženje korona krize, modernizaciju ekonomija u skladu sa EU prioritetima i približavanje regiona unutrašnjem tržištu EU.

"Ekonomski i investicioni plan ide ruku pod ruku sa reformama. Reforme, posebno u oblasti vladavine prava, ostaju u središtu procesa proširenja i potrebne su da podrže Plan kroz rast poslovnog poverenja i stvaranje bolje investicione klime", istakao je Varheji.

On je rekao i da je Komisija uz Plan predstavila i Paket proširenja 2020 sa ocenama reformi na Zapadnom Balkanu i preporukama i smernicama za partnere EU iz regiona.

Evropski komesar je istakao da će dinamika sprovođenja reformi doneti dugotrajne rezultate i ubrzati napredak regiona na putu u EU.

Varheji je rekao da je budućnost Zapadnog Balkana u EU i da EU radi na približavanju regiona sledeći tri cilja - oživljavanje procesa proširenja, otvaranje pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom i ubrzavanje ekonomske konvergencije sa EU.

Kako je ocenio, novi Plan neće samo podržati dugoročni socio-ekonomski razvoj regiona i konvergenciju sa EU, već će i doprineti saradnji i trgovini unutar regiona i osloboditi neiskorišćeni ekonomski potencijal.

Evropski komesar za proširenje je dodao da će Plan takođe konsolidovati region kao investicionu luku za evropske kompanije i postaviti ga na mapu investitora koji žele da smanje razdaljinu do EU tržišta i diversifikuju isporuke.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/European Commission/Aurore Martignoni