Crnogorski predsednik Milo Đukanović izjavio je da su se tokom razgovora sa nemačkim zvaničnicima čule reči priznanja za postupanje i dosadašnje i nove vlasti u periodu nakon parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

Dijalog sa Nemačkom značajan je za svaku državu, posebno za malu kakva je Crna Gora, ocenio je Đukanović nakon radne posete Berlinu 7. oktobra, navodeći da je od nemačkih zvaničnika čuo reči priznanja za sve što je Crna Gora do sada uradila.

Đukanović je rekao da je razgovor na najvišim političkim adresama u Berlinu od izuzetnog značaja za Crnu Goru.

On je kazao da je razgovarao sa predsednikom Nemačke Frankom Valterom Štajnmajerom, predsednikom Bundestaga Volfgangom Šojbleom, ministrom inostranih poslova Hajkom Masom i sa predstavnicima dve značajne poslaničke grupe u parlamentu.

Kako je naveo, vrlo je korisno to što su se u svim tim razgovorima mogle čuti reči priznanja za ono što je Crna Gora do sada uradila na planu svog demokratskog razvoja.

"Reči priznanja i za napredak koji je ostvaren na planu usvajanja evropskih standarda i zauzimanja željene pozicije u okviru evroatlantskih integracija, kao i za napredak koji smo ostvarili na putu ka Evropskoj uniji", dodao je Đukanović.

On je posebno istakao razgovor sa Štajnmajerom "koji je bio prepun priznanja za ulogu koju je Crna Gora igrala, i dalje igra na Zapadnom Balkanu – ulogu promotera evropskih vrednosti".

Prema rečima Đukanovića, čule su se i reči priznanja za postupanje i dosadašnje i nove vlasti u periodu nakon izbora.

"Dakle, reči priznanja za to što je dosadašnja vlast priznala rezultate izbora i najavila svoje aktivno učešće u parlamentu i odgovoran odnos prema državnim interesima, ali i reči očekivanja od nove vlasti da će, nakon izjava koje su dali, i svojim delima potvrditi da žele da nastave ono što je Crna Gora ostvarila u dosadašnjem periodu", kazao je Đukanović.

On je ocenio da je njegova poseta Berlinu bila izuzetno sadržajna i korisna.

"Sa optimizmom se vraćam u Crnu Goru u uverenju da će ona i u narednom periodu uživati veoma značajnu podršku sa ove izuzetno važne i svetske adrese, i da će nam ta podrška biti veoma važna za savladavanje izazova sa kojima će se Crna Gora suočiti", dodao je Đukanović.

Mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić je uoči Đukanovićeve posete Nemačkoj za radio Dojče vele (DW) rekao da pobednici izbora pozdravljaju svaki pokušaj jačanja odnosa između Podgorice i Berlina, ali da "Đukanović, kao simbol na izborima poraženog autokratskog sistema, ne može nikako da sprovede modernizaciju i evopeizaciju Crne Gore".

Poslanik nemačke stranke Zelenih Manuel Saracin izjavio je za DW da je važno da Štajnmajer Đukanoviću "jasno ukaže" na propuste u Crnoj Gori, posebno u pogledu vladavine prava i korupcije.

Izvor: Beta

Foto: Beta