Direktorka za Jugoistočnu Evropu, Tursku i zemlje EFTA Ministarstva spoljnih poslova Nemačke Suzane Šic (Susanne Schütz) izjavila je 13. oktobra da rešavanje problema na Zapadnom Balkanu ne može više da se odlaže i da je vreme jako bitan faktor.

"Vreme je jako bitan element, važno je da svi zajedno radimo, a pre svega zemlje Zapadnog Balkana. Važno je da se radi na uspostavljanju vladavine prava i na primeni zakona", kazala je Suzane Šic na onlajn konferenciji "Dve decenije posle - Dve decenije od početka normalizacije odnosa dejtonske četvorke" u organizaciji Igmanske inicijative.

Dodala je da svi zajedno treba da se postaraju da se ljudi koji odlaze sa Zapadnog Balkana vrate.

"Prioritet EU i nemačkog predsedavanja EU su evropske integracije šest država Zapadnog Balkana. Ekonomski investicioni plan će biti prioritet u periodu koji dolazi", navela je Suzane Šic.

Ocenila je da je dijalog između Srbije i Kosova "kamen spoticanja" za region i izrazila nadu da će u narednim mesecima biti ostvaren neophodni napredak.

Prema njenim rečima, 25 godina nakon Dejtona, Bosna i Hercegovina je još uvek podeljena etničkim linijama, državne strukture su nefunkcionalne i teško je postići konsenzus oko elementarnih pitanja.

"Radićemo sa EU i Visokim predstavnikom kako bismo BiH približili EU. Dejton je zamišljen kao prekid vatre a pretvorio se u Ustav. A trebalo je samo da bude jedan prelazni dokument, da bi Bosna postala 'normalna' država", kazala je Suzane Šic.

Dodala je da Hrvatska, kao članica EU, mora da podrži BiH da postane "jedna normalna država, a ne država koju vode etničke grupe i partije".

Navela je i da je odnos između Severne Makedonije i Bugarske "veoma složen i komplikovan", a što se tiče Albanije, postoji veliki broj uslova koji moraju biti ispunjeni.

Igmanska inicijativa je osnovana u novembru 2000. godine, kao jedinstvena mreža više od 100 organizacija građanskog društva, javnih ličnosti, profesora, antiratnih aktivista, analitičara, novinara i kulturnih stvaralaca iz Srbije, Hrvatske, BiH i Crne Gore.

Nastala je u znak sećanja na april 1995. godine, kada je grupa od 38 intelektualaca sa prostora bivše Jugoslavije, preko planine Igman, uspela da uđe u opkoljeno Sarajevo i tim činom demonstrira građansku solidarnost, prkos i otpor ratu i politici razaranja.

Održavanje konferencije podržao je Evropski fond za Balkan.

Izvor: Beta

Foto: Logo Igmanske inicijative