Albanija je bila domaćin prvog Balkanskog foruma protiv antisemitizma, koji je okupio poslanike i zvaničnike iz regiona i šire u cilju da se stvori ujedinjeni front u borbi protiv tog fenomena. Premijer Albanije Edi Rama je na forumu, koji je zbog pandemije održan onlajn, označio antisemitizam "kao pretnju našoj civilizaciji".

"Potrebno je da nastavimo i borimo se protiv svakog oblika antisemitizma, koji je pretnja našoj sopstvenoj civilizaciji i vrednostima na kojima gradimo svoju budućnost", rekao je Rama 28. oktobra na forumu koji je organizovao Parlament Albanije zajedno sa Pokretom za borbu protiv antisemitizma (CAM) sa sedištem u Njujorku i Jevrejskom agencijom Izraela, prenela je agencija AP.

Rama je ukazao i na opasnosti koje nosi antisemitska propaganda na internetu, podsetivši da su i u vreme nacizma "povod za prve pogrome bile lažne vesti i klevete". "Nov način širenja takvih stvari u digitalnom svetu bi trebalo da nas zabrine. Mnogo se nade polaže u progres koji nosi digitalno društvo, ali to ne sme da se otme kontroli i pretvori u noćnu moru", rekao je Rama.

Na skupu su učestvovali američki državni sekretar Majk Pompeo, predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli, Vsoki predstavnik Alijanse civilizacija UN (UNAOC) Migel Anhel Moratinos, predsednik izraelskog Kneseta Jariv Levi, predsednici parlamenata Crne Gore, Kosova i Severne Makedonije Aleksa Bečić, Vjosa Osmani i Talat Džaferi, predstavnici Italije, Nemačke, Velike Britanije i drugi.

Majk Pompeo je pohvalio nedavno jednoglasno usvajanje definicije antisemitizma Međunarodne alijanse za sećanje na holokaust (IHRA) u Parlamentu Albanije koja opisuje govor mržnje i druge akte diskriminacije protiv jevrejskog naroda ili države, njihove imovine i verskih objekata.

Albanija je prva većinski muslimanska zemlja koja je zvanično prihvatila definiciju antisemitizma IHRA.

Pokret za borbu antisemitizma je usvajanje te definicije označio kao prekretnicu i pozvao i druge zemlje da se pridruže, a taj poziv je uputio i Pompeo.

Državni sekretar SAD je govorio i o heroizmu albanskog naroda koji je odbio da oda Jevreje tokom Drugog svetskog rata, rekavši da je u toj zemlji po završetku tog rata živelo više Jevreja nego pre.

"Hajde da i dalje nastojimo da osiguramo da ljudi svih vera mogu živeti i prosperirati jedni pored drugih u miru", rekao je Pompeo.

Predsednik EP David Sasoli rekao je da je "sramotna i tužna istina da sada, u 2020. godini, 75 godina od završetka Drugog svetskog rata, mnogi jevrejski građani širom Evrope ne mogu da žive bezbrižno" i da čovečanstvo ne sme da se uljuljka u uverenju da događaji od pre 75 godina ne mogu da se ponove.

Na forumu je bilo reči o saradnji balkanskih zemalja u iskorenjivanju antisemitiza, izgradnji boljih, tolerantnijih društava i o važnoj ulozi koju tome može da ima definicija antisemitizma IHRA, preneo je portal EUreporter.

Na forumu je rečano da se Albanija ponosi time što je tokom Drugog svetskog rata bila jedina zemlja u kojoj Jevreji nisu ubijani ili predavani nacistima i time što se njihov broj povećao sa 600 pre, na više od 2.000 do kraja rata.

Albanci su štitili jevrejske građane i pomagali drugima koji su pobegli iz Nemačke, Austrije i drugih zemalja, skrivajući ih ili ih krijumčareći, navodi AP.

Nemačke snage su držale Albaniju pod okupacijom od septembra 1943. do novembra 1944.kada su ih potisnuli lokalni partizani.

Mala jevrejska zajednica koja je živela u Albaniji iselila se u Izrael pole pada komunističkog režima 1991. godine i danas u Albaniji živi samo 50 Jevreja.

Izvor: EURACTIV.rs, Beta

Foto: Beta/AP