Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko obavestio je Savet bezbednosti UN da su stabilnost i funkcionalnost BiH ugroženi separatističkom politikom predstavnika Republike Srpske, ali i opstrukcijama i blokadama zbog sporenja u vezi sa izmenama Izbornog zakona BiH između hrvatske i bošnjačke strane.

"Sve dobro poznate probleme u toj zemlji dodatno je pogoršala pandemija korona virusa", naveo je Incko u redovnom, šestomesečnom izveštaju Savetu bezbednosti UN-a o stanju u BiH.

Incko je istakao da i u poslednjih šest meseci koje je obeležila pandemija korona virusa "neki političari u BiH uporno slede svoje ciljeve podela, čak i ako je to na štetu zajedničke borbe za živote i zdravlje ljudi".

"Uz to se u pandemiji dokazalo kako BiH u ogromnoj meri zavisi od međunarodne finansijske podrške, bez koje ne bi mogla preživeti", ocenio je visoki predstavnik u izveštaju 5. novembra.

On je istakao da su "nacionalističke političke elite i u ovoj krizi pokazale kako ne žele ili nisu u stanju rešavati stvarne probleme građana", navodeći kao primer blokade s kojima je suočena Federacija BiH.

Visoki predstavnik je naveo da nisu nestale opasnosti koje "proizvodi promovisanje separatističke politike u Republici Srpskoj", kao i da su se u međuvremenu pojačale napetosti zbog upornih zahteva Hrvatske demokratske zajedice (HDZ) BiH za izmenom Izbornog zakona, kojima se protivi bošnjačka strana, odnosno Stranka demokratske akcije (SDA).

Upozorio je i na činjenicu da neki politički lideri u zemlji "vešto manipulišu" podelama u međunarodnoj zajednici ne bi li lakše ostvarili svoje ciljeve.

Kao primer za to naveo je pritiske da se zatvori Kancelarija visokog predstavnika (OHR), te eliminiše troje stranih sudaca iz Ustavnog suda BiH, na čemu posebno insistira srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, a u tome ima i podršku HDZ BiH.

Incko smatra da to "nipošto ne bi trebalo dopustiti, jer su te institucije kako su sada ustrojene, a posebno Ustavni sud, jedina stvarna brana potezima koji bi mogli ugroziti mir i stabilnost BiH, odnosno njen ustavni poredak".

Visoki predstavnik upozorio je i na činjenicu da Dodikove izjave kojima status RS povezuje s Kosovom imaju podršku u državnom vrhu Srbije, pri čemu je direktno ukazao na sadašnjeg ministra unutrađnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina.

Incko traži zabranu putovanja za Dodika zbog veličanja ratnih zločinaca

Incko je, obraćajući se članovima Saveta bezbednosti UN, ocenio i da bi Milorad Dodik do majskog zasedanja tog tela trebalo da bude suočen sa zabranom putovanja u sve zemlje EU, kao i sve zemlje UN, ako u međuvremenu ne preimenuje naziv Studentskog doma na Palama, koji nosi ime haškog osuđenika Radovana Karadžića.

"Kao što je nemački ministar spoljnih poslova rekao - u civilizovanoj Evropi nema mesta za one koji veličaju ratne zločince. Nema mesta za one koji ne dele evropske vrednosti", istakao je Incko pred Savetom bezbednosti UN, dodajući da, poput zakona o zabrani negiranja Holokausta, treba doneti zakon o zabrani negiranja genocida.

Incko je naveo da je veoma zabrinjavajuće da 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma neki političari BiH još ignorišu osnovne evropske vrednosti.

"Nirnberški sud, formiran pre 75 godina, Evropi je vratio osećaj šta je ispravno, a šta pogrešno i imao je lekovito dejstvo na neke zemlje, uključujući i moju domovinu Austriju", rekao je on.

"Slično se pokušalo uraditi i putem Haškog tribunala, koga je osnovalo upravo ovo telo 1993. godine. Međutim, neki bh. političari nisu razumeli istorijsku lekciju iz Nirnberga i nisu uopšte shvatili smisao Haškog tribunala i njegovog rada. Za ratne zločine nema kolektivne krivice – ne postoje loši narodi, postoji samo individualna odgovornost", kazao je visoki predstavnik u BiH.

Prema njegovim rečima, najveća lekcija je da oni koji ignorišu ili pokušavaju ponovo ispisati istoriju, umesto da prihvate istinu, neće imati stabilnu i prosperitetnu budućnost.

Dodik: Izveštaj OHR je laž i prevara

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je najnoviji izveštaj visokog predstavnika Savetu bezbednosti UN potpuno suprotan čak i onome što traži Evropska unija i da će Incko "sahraniti" BiH.

"EU u svojih 14 preporuka za BiH traži da se reši pitanje stranih sudija i reguliše pitanje OHR, dok Incko u svom izveštaju insistira na tome da ostanu sudije Ustavnog suda i OHR, kako bi on mogao da nastavi da prima svojih 24.000 evra", kazao je Dodik 5. novembra u Banjaluci.

Dodik je rekao da će Incko u svom izveštaju Savetu bezbednosti "još jednom lagati" i da je on "inače ogrezao u prevari i laži oko stanja u BiH".

Dodik je optužio Incka da "pokušava da objasni i opravda politike nasilja prema Dejtonskom mirovnom sporazumu i njegovo kršenje".

Prema Dodikovim rečima, Incko i dalje pokušava da isključivo na Republiku Srpsku i Hrvate u BiH svali krivicu zato što, kao je rekao, ne ostvaruju politički koncept rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH koji su masovno vršili njegovi prethodnici i on.

Srpski član Predsedništva BiH rekao je da je Inckov izveštaj Savetu bezbednosti isključivo u funkciji "održavanja iluzije o funkcionalnoj BiH", i u funkciji Bošnjaka, koji, kako je naveo, i sastavljaju taj izveštaj.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je izveštaj visokog predstavnika "najobičniji falsifikat, politički smišljen i s predumišljajem pravljen u nameri da se pokaže krivica na nekome ko nije kriv, a zaštite oni u čijem interesu radi" Incko.

Cvijanović je ocenila da je Incko "duboko inkorporiran u političku sarajevsku scenu", da radi u interesu bošnjačkih političkih partija, ali, kako je kazala, ne zato što smatra da su one u pravu, već da ni čuvao svoju poziciju.

"Naš odgovor (RS) dolazi u vidu našeg izveštaja Savetu bezbednosti UN, koji realno prikazuje sliku, ukazuje na opasnost i opisuje stanje", navela je ona.

Dodala je da je "apsolutno suvišno" govoriti o ulozi visokog predstavnika u vreme kada se priča o evropskim integracijama.

"Ako samo uporedite funkcije koje postoje danas, visoki predstavnik i ono što se zove specijalni predstavnik EU, ma kako oni pokušavaju nama prikazati da postoji neka potrebna kohabitacija, to je, ustvari, jedan veliki promašaj", rekla je Cvijanović.

Izvor: Beta

Foto: OHR