Srbija, Albanija i Severna Makedonija potpisale su 9. novembra memorandum o razumevanju i saradnji u borbi protiv kovida-19 a Albanija i Srbija potpisale su i sporazum o slobodnom kretanju građana samo sa ličnim kartama. Takođe su premijeri Albanije i Severne Makedonije pozdravili priključenje Kosova Mini Šengenu i izrazili nadu da će se inicijativi priključiti i BiH i Crna Gora.

Memorandum o saradnji u borbi protiv epidemije korona virusa je potpisan na konferenciji Mini Šengen kojoj su putem video linka učestvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Zoran Zaev.

Na virtuelnom samitu učestvovali su i srpska premijerka Ana Brnabić, kao i ministri zdravlja tri zemlje.

Predsednik Srbije izjavio je da Memorandum o razumevanju i saradnji Severne Makedonije, Albanije i Srbije u borbi protiv korona virusa nije značajan samo zbog korona virusa, već i zbog eventualnih narednih virusa i saradnje tokom narednih kriza, navodeći da je važno da se stvori dodatna bliskost između zemalja.

"Mi ćemo formirati poseban tim koji će se baviti samo ovim pitanjima, baviće se sa vašim (makedonskim i albanskim) timovima da nam to ne bude jedna od obaveza u dve ili tri nedelje već da to bude dnevni posao", rekao je Vučić nakon potpisanog Memoranduma i međudržavnog sporazuma Srbije i Albanije o slobodnom kretanju građana sa ličnim kartama.

Vučić je naveo da smatra važnom ideju premijera Albanije Edija Rame da se ubrza stvaranje zajedničkog sekretarijata i odredi "kako to da se institucijalizuje i finansira".

Prema njegovim rečima, potpisani memorandum produbljuje dobre odnose između Tirane, Skoplja i Beograda.

On je izneo uverenje da će zajednička saradnja ići do oblasti dobijanja vakcina protiv korona virusa i raspodeli vakcina.

Vučić je kazao da "tek kada budu napravili još nekoliko važnih sporazuma", građani tri zemlje će videti kolika je korist po tom pitanju.

Govoreći o Sofijskom samitu koji se održava 10. novembra, Vučić je naveo da će Srbija podržati i Tiranu i Skoplje na evropskom putu i tražiti od evropskih država i članica EU da krenu u pregovore za punopravno članstvo te dve države u Evropskoj uniji.

Premijer Severne Makedonije takođe je putem video veze bio domaćin potpisivanja bilateralnog sporazuma Albanije i Srbije o slobodnom kretanju građana samo sa ličnim kartama.

Taj sporazum su potpisali premijeri Albanije i Srbije Edi Rama i Ana Brnabić.

Rama i Zaev pozdravili priključenje Kosova Mini Šengenu

Premijeri Albanije i Severne Makedonije pozdravili su priključenje Kosova Mini Šengenu i izrazili nadu da će se i BiH i Crna Gora uskoro priključiti toj inicijativi za regionalnu saradnju.

Rama je rekao da je srećan što 10. novembra, samitom Berlinskog procesa u Sofiji "počinje nova faza bliske saradnje jer se Kosovo pridružuje stolu".

"Nadam se da će se i preostale dve zemlje Zapadnobalkanske šestorke (BiH i Crna Gora) definitivno priključiti kako bismo mogli svi zajedno da koračamo ka boljoj budućnosti", rekao je Rama.

"Snažno verujem da će ta inicijativa rasti i da će nam pomoći da se bolje upoznamo kada je reč i o ekonomiji, socijalnim izazovima, a takođe će olakšati atmosferu za pronalaženje rešenja... Nema drugog načina ni šanse za bolju budućnost nego da razgovaramo, razmenjujemo mišljenja... bez obzira da li se slažemo ili ne.... da gledamo jedni na druge s pogledom u budućnost... To radimo danas, to ćemo raditi sutra i po tome će nas istorija ceniti", rekao je Rama.

Premijer Severne Makedonije takođe je izrazio zadovoljstvo zbog priključenja Kosova inicijativi o regionalnoj saradnji Mini Šengen i izrazio očekivanje da će se priključiti i preostale dve zemlje.

"Drago mi je što je i Kosovo prihvatilo da se priključi ovom našem procesu unapređenja regionalne saradnje, a verujem da će se vrlo brzo priključti i Crna Gora i BiH", rekao je Zaev.

On je dodao da u Sofiji očekuje "ozbiljnu podršku za evropski put svih šest zemalja" koje su kandidati.

"Želimo da vrlo brzo budemo članice EU. Očekujem da će Berlinski proces (10. novembra) poslati još jednom poruku za početak pregovora, odnosno održavanje prvih međuvladinih konferecija EU sa Albanijom i Severnom Makedonijom", rekao je Zaev.

I Rama i Zaev pozdravili su potpisivanje memoranduma o saradnji tri zemlje u borbi protiv kovida -19, kao i bilateralnog  sporazuma Srbije i Albanije o slobodnom kretanju koji omogućava prelazak granice sa ličnom kartom.

Zaev, koji je bio i domaćin današnje virutelne konferencije Mini Šengen, rekao je da je potpisani Memorandum o saradnji u borbi protiv kovida-19 u potpunosti kompatibilan sa Berlinskim procesom.

Zaev je rekao da tri zemlje, između ostalog, rade na kooridnaciji u obezbeđivanju vakcina protiv kovida-19, da će se međusobno pomagati ako dođe do preopterećenja zdravstvenog sistema u nekoj od njih i da će biti otvoreni zeleni koridori i omogućeno kretanje između tri zemlje bez administrativnih prepreka i PCR testa.

Zaev je rekao i da potpisani memorandum predviđa saradnju u plaćanju troškova lečenja.

"Ovo su trenuci solidarnosti, trezvenog razmišljana i podrške koju dajemo međusobno jedni drugima", rekao je Zaev.

Izvor: Beta

Foto: Beta/Predsednistvo Srbije/Dimitrije Goll