Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev je izjavio da će narednih dana biti intenzivirani razgovori s Bugarskom da bi rešenje spora moglo da se nađe do 17. novembra, kada je sastanak ministara za evropske poslove EU. Pre toga  kancelarka Nemačke rekla je da se nada početku pregovora o pristupanju Severne Makedonije i Albanije EU pre kraja predsedavanja te zemlje EU.

"Očekujemo da se ovih dana intenziviraju razgovori da bismo na kraju, neposredno pred 17. novembar, pokušali da postignemo rešenje", rekao je Zaev na onlajn konferenciji za novinare 11. novembra.

U međuvremenu i Evropska komisija ne odustaje od početka pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i ostaje pri stavu da Skoplje i Sofija treba da nađu kompromis i da je moguće da prevaziđu nesuglasice, javila je agencija MIA iz Brisela.

"Ohrabrujemo dve strane da produže sa naporima za pronalaženje rešenja za njihove bilateralne probleme", izjavila je portparolka EK Ana Pisonero 12. novembra državnoj novinaskoj agenciji Severne Makedonije.

Premijer Severne Makedonije je istakao da Skoplje "ima jasne i precizne stavove" da se o makedonskom identitetu i jeziku ne pregovara.

"Cilj je da kroz Dogovor (o dobrosusedstvu s Bugarskom) preko dve komisije, a to su Istorijska komisija i Međuvladina komisija, nađemo rešenja uz dodatno objašnjenje, da bismo imali uspešniju primenu tog dogovora kroz ozbiljniju primenu obaveza, kao što su Koridor 8, značajniji ekonomski projekti i slično", rekao je Zaev.

On je naveo da je 10. novembra u Sofiji imao "konstruktivan razgovor" s bugarskim premijerom Bojkom Borisovim, "u prijateljskoj atmosferi", i istakao da će dalje raditi na "nalaženju zajedničkog, pobedničkog rešenja".

"Pravi političari koji sebe smatraju evropskim, moraju da daju šansu ovom procesu i da nađu način da se saglase. Za to imamo direktnu podršku kancelarke Merkel", rekao je Zaev.

On je time odgovorio na pitanje o tome da li mu je bilo ponuđeno da potpiše novi sporazum s Bugarskom kojim bi se prevazišla otvorena pitanja, što tvrdi jedan od bugarskih "jastrebova", ministar odbrane Krasimir Karakačanov.

"Pregovori s Grčkom su me naučili da na Balkanu, kada se radi o ovakvim pitanjima, pravo rešenje mora da bude samo ako obe strane iz pregovora izađu kao pobednice. U ovom trenutku još nismo stigli dotle u razgovrima s Bugarskom, ali postoje uslovi za to", rekao je Zaev.

On je istakao da pregovarački proces "ne treba da se odvija preko javnog prepucavanja" i rekao da "neće praviti šou od ovog ozbiljnog trenutka za evropsku budućnost Severne Makedonije", već će javnost "informisati suštinski i na vreme".

"Udaranje u grudi je možda atraktivno za javnost u obe zemlje, ali ne povećava šansu za rešenje. Nećemo to raditi. (...) Makedonski identitet i ponos i bez nacionalističkog spektakla jesu i ostaće veliki kao planina", istakao je Zaev.

Nemačka želi pokretanje pristupnih pregovora EU sa Skopljem i Tiranom

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je 10. novembra da se nada početku pregovora o pristupanju Severne Makedonije i Albanije Evropskoj uniji pre kraja predsedavanja Nemačke Evropskom savetu u decembru.

"Nadam se da će i dalje biti moguće da organizujemo pristupnu konferenciju pod našim predsedavanjem", rekla je Merkelova u onlajn govoru tokom video samita Berlinskog procesa čiji je domaćin bila Bugarska.

Kancelarka je rekla da je cilj Berlinskog procesa rad na "pomirenju" i "prevazilaženju istorijskih tenzija".

"Dogovorite se! To je veoma važno", dodala je ona tokom skupa kojim su kopredsedavale Bugarska i Severna Makedonija, zemlje koje još nisu uspele da reše svoje sporove.

Šef nemačke diplomatije Hajko Mas ranije je već izrazio nadu u brzi početak pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom.

"Jedan od ciljeva našeg predsedavanja EU je unapređenje procesa proširenja i to nameravamo da uradimo narednih dana i nedelja", rekao je Mas.

Izvor: Beta

Foto: Beta/VLADA SEVERNE MAKEDONIJE