Potpredsednica Bugarske Ilijana Jotova sumnja da će pitanje početka pristupnih pregovora Severne Makedonije sa EU biti rešeno do kraja nemačkog predsedavanja 31. decembra. Jotova je izjavila da se pitanje proširenja mora gledati u kontekstu šire debate o budućnosti EU.

Bugarska je, dodala je Jotova, najbolji lobista kada je u pitanju članstvo zemalja Zapadnog Balkana u EU.

"Međutim, mi imamo nerešena pitanja sa Severnom Makedonijom. Naša greška je što nismo uspeli da objasnimo naš nacionalni stav našim evropskim partnerima", rekla je Jotova.

Bugarska zvaničnica je to rekla u razgovoru s belgijskim ambasadorom u Bugarskoj Frederikom Morisom, koji je diplomatski predstavnik Belgije i u Severnoj Makedoniji, Albaniji i na Kosovu.

Bugarska se protivi početku pristupnih pregovora sa Skopljem zbog nepoštovanja Ugovora o prijateljstvu, dobrosusedskim odnosima i saradnji Bugarske i Severne Makedonije, potpisanog 2017.

Tim ugovorom predviđeno je formiranje komisije sastavljene od naučnika iz obe zemlje koji će raditi na usaglašavanju zajedničke istorije.

Istoričari iz komisije su se dogovorili o srednjovekovnoj istoriji, ali se još nisu usaglasili o borbi za oslobođenje od Otomanskog carstva, posebno zbog spora oko nacionalnog identiteta Goce Delčeva, koga obe zemlje smatraju svojim nacionalnim herojem.

Sofija i Skoplje se spore i oko makedonskog jezika. Bugarska ne priznaje jezik Severne Makedonije kao makedonski, već insistira da je to regionalni dijalekt bugarskog jezika.

Sofija na sastanku ministara spoljnih poslova EU 17. novembra nije podržala nacrt pregovaračkog okvira za Severnu Makedoniju, čime je blokirala početak pregovora Skoplja o članstvu u EU.

Zamenik bugarskog premijera Krasimir Karakačanov pre nekoliko dana rekao je da Severna Makedonija treba da napravi plan za priznavanje zajedničke istorije, ponovno pisanje udžbenika i borbu protiv govora mržnje.

Izvor: EURACTIV.bg

Foto: Evropska komisija