Novoizabrani premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić je 7. decembra formalno preuzeo dužnost predsednika Vlade od prethodnika Duška Markovića. Crnogorski parlament izabrao je 4. decembra novu Vladu, čime je u opoziciju nakon 30 godina otišla Demokratska partija socijalista (DPS) predsednika Mila Đukanovića.

Vladu čini 14 članova, osam manje od prethodne predvodjene DPS-om. Potpredsednik Vlade je lider Građanskog pokreta Ujedninjena reformska akcija (URA) Dritan Abazović, koji će u novoj vladi kontrolisati bezbedonosni sektor.

Abazović, ministarka odbrane Olivera Injac i ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović prozapadno su orijentisani čime je, kako ocenjuju analitičari, učinjen ustupak URA i međunarodnoj zajednici.

Krivokapić je na izborima predvodio prosrpski blok "Za budućnost Crne Gore", koji je zajedno sa još dva politički raznorodna saveza predvodjena Demokratama Alekse Bečića i Gradjanskim pokretom URA Dritana Abazovića, osvojio većinu parlamentarnih mesta u novom sazivu Skupštine.

Novi premijer položio je u petak zakletvu, a nakon njega ministri su potpisali isti tekst zakletve.

"Zaklinjem se da ću dužnost vršiti po Ustavu i zakonu, čestito, odgovorno i savjesno. Tako mi Bog pomogao", kazao je Krivokapić.

Za novu Vladu glasao je 41 poslanik, 28 je bilo protiv, dok je jedan poslanik bio uzdržan.

Krivokapić je rekao da mu je ukazana jedinstvna prilika i velika čast, i da je uvek imao jedan cilj: da prenosi znanje i da ga prilagodim onome ko sluša, a da je parlamentu doživeo komentare da skoro ništa ne zna.

"Za to vreme sam zapisivao sve što ste kazali, čudio sam se kako to doživljava naš običan građanin. Nije bitan Zdravko Krivokapić, nije bitna vlada, nismo bogom dani da budemo ovde; ovde smo samo zbog građana koje nećemo deliti. Okrenimo se integralnoj, celovitoj Crnoj Gori", poručio je Krivokapić.

On je rekao da će nova vlada zahtevati samo transparentan rad svakog javnog funkcionera, te da svaki cent koji se troši bude vidljiv.

"Želimo nultu korupciju. Trajaće ova vlada četiri godine, jer će 41 stalno biti veće od 40. Zašto da je ne podrži i 71 (poslanik), ako svi mislimo dobro Crnoj Gori? Ovo je priča o početku direktne demokratije", rekao je Krivokapić.

On je dodao da nikome od kandidata za ministre nije "prebrojavao krvna zrnca", niti ih pitao koje su vere i nacije, niti će to uraditi, te da je to "vlada žrtve", jer je to jedini način da krenu ka opštem dobru.

On je rekao da prilikom izbora kandidata nije hteo nikoga da diskriminiše.

"Izvinjavam se manjinama koje su to tako doživele. U mom kabinetu će biti savetnik za manjine", najavio je mandatar.

Među ministrima nema predstavnika manjinskih stranaka koje su odbile poziv Krivokapića da uđu u Vladu. Ovo je prvi put u poslednjih dvadesetak godina da manjine nisu u vladi.

Ekspoze premijera Krivokapića i kandidate za članove nove vlade Crne Gore tokom trodnevne rasprave kritikovali su predstavnici nove opozicije DPS-a, ali i dela nove parlamentrane većine, posebno Demokratskog fronta (DF).

Tokom skupštinske debate najveću podršku mandataru je pružio Građanski pokret URA Dritana Abazovića, dok je Krivokapić veoma blizak sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), a i u poslednja tri meseca je imao niz spornih izjava među kojima i "da se verom pomeraju planine" i da "ko je istinski vernik se ne može zaraziti koronom".

Poslanik URA-a Miloš Konatar je istakao u završnim rečima da je postavljen standard da svaka promena vlasti ne bude pitanje da li će Crna Gora postojati ili ne.

"Vlada je do sada birana na glavnom odboru DPS-a. Danas više nije tako. Danas ispisujemo istoriju, jer biramo prvu demokratsku vladu u istoriji Crne Gore. Građani, ne dozvolite da vas plaše. Crna Gora postoji, Crna Gora će postojati", rekao je Konatar.

DPS: Spojila vas je mržnja

Šef poslaničkog kluba DPS-a Daniel Živković kazao je da je nova većina konstituisana s jednim ciljem - da detronizuje DPS.

"Mržnja prema DPS-u vas je okupila na jedno mesto, bez plana i programa", kazao je on dodajući da će nova vlada biti oročenog trajanja.

Poslanik DF-a Milan Knežević rekao je da je taj politički savez sa SPC dao najveći doprinos pobedi na izborima.

"Ostvarila se jedna veličanstvena ideja za koju smo izgarali tri decenije. Nije nam žao što nas percipiraju kao žrtve i obmanute. Ako je neko mislio da je ovakvim predlogom vlade doveo DF pred svršen čin, napravio je kapitalnu istorijsku grešku. To nije naša slabost, već snaga. Svi koji su nas napadali nakon 30. avgusta, danas će videti ko je vazda bio vera, a ko nevera", saopštio jeKnežević.

On je rekao da su fotelje uzeli oni koji su DF optuživali za to.

"Neka im je srećno. Mogli smo ih i mi dobiti da smo mi napravili malo ideološke gimnastike i odrekli se svega onoga što smo zastupaili", rekao je on i na kraju poručio "Živela Srbija, nek je večna Crna Gora".

Iako je Demokratski front činio okosnicu koalicije "Za budućnost Crne Gore" koju je Krivokapić predvodio, on se posle izbora distancirao od Demokratskog fronta jer u Vladi nije hteo lidere tog saveza - Andriju Mandića i Milana Kneževića.

Lideri DF-a su ga tokom ovonedeljne dvodnevne skupštinske rasprave optužili da ih je prevario, ali da će glasati za njegovu vladu da bi konačno bila smenjena doskorašnja vlast.

Varheji pozdravio posvećenost Crne Gore evropskom putu

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji čestitao je novoj vladi Crne Gore i pozdravio njenu posvećenost putu ka EU.

"Radujem se budućoj saradnji za premijerom Zdravkom Krivokapićem i celom vladom i parlamentom na ubrzanju i produbljivanju reformi", napisao je Varheji u Tviter poruci.

On je dodao da će sledeći međaš u procesu pristupanja odrediti napredak u ostvarivanju kriterijuma u vladavini prava.

Vučić čestitao Krivokapiću

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je novoizabranom predsedniku Vlade Crne Gore Zdravku Кrivokapiću i poručio da će Crna Gora u Srbiji imati iskrenog partnera.

Kako je saopšteno, Vučić je u ime građana Srbije i u svoje poželeo Krivokapiću da uspešno obavlja dužnost predsednika Vlade Crne Gore.

"Nadam se da ćete, zajedno sa svojom Vladom doprineti da mir i stabilnost političkih prilika u regionu budu oslonac za potreban ekonomski napredak", naveo je Vučić u čestitki.

Izvor: Beta

Foto: Beta/Vlada Crne Gore