Novi premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je da je Crna Gora ujedinjena u težnji da postane 28. članica Evropske unije ocenivši da bi to bio podsticaj za čitav region Balkana.

"Dolazim u Brisel sa jednostavnim ciljem da predam akreditive svoje države, Crne Gore, kako bi postala sledeća država članica EU", napisao je Krivokapić u autorskom tekstu za EUobzerver uoči posete sedištu EU 15. decembra.

Krivokapić je naveo da je težnja Crne Gore da postane prva buduća članica EU jasno ispoljena ranije ove godine kada je "vlast prvi put u njenoj istoriji promenjena u glasačkim kutijama".

"Iako je naše demokratsko putovanje započelo početkom 1990-ih, opozicija nikada pre nije preuzela dužnost", napisao je Krivokapić.

On je ocenio da je za neke u međunarodnoj zajednici ta promena bila razlog za zabrinutost jer su povrerovali da bi mogla da znači zahlađenje podrške članstvu u EU, ali je dodao da su crnogorski glasači, naprotiv, podržali vrrednosti EU i one koji će ih ispuniti.

"Oni su glasali za iskorenjivanje korupcije, za veću transparentnost vlasti, više demokratsko odlučivanje i veću jednakost u zakonu i pravdi. Drugim rečima, podržali su vrednosti EU i one koji će ih ispuniti", napisao je Krivokapić.

On je naveo da je sada ključno da se te vrednosti i primene i dodao da će se njegova vlada  "boriti protiv korupcije neumorno i bezuslovno, vratiti vladavinu zakona u institucije i vratiti građanima viziju evropske budućnosti".

Krivokapić je naveo i da je Crna Gora lako prilagodljiva za EU jer već koristi evro kao svoju valutu, integrisana je u evropsku odbranu i bezbednost kao punopravna članica NATO, a sa nešto više od 600.000 stanovnika nema razloga za brigu ni zbog slobode kretanja.

On je ocenio da bi prijem Crne Gore kao naredne članice EU delovao kao podsticaj za čitav region Balkana, sve zemlje koje teže članstvu - da danas udvostruče svoje reformske napore.

"Naša nova, demokratska vlada spremna je da izvrši zadatke koji su pred nama i da krene konačnim putem ka članstvu u EU", napisao je Krivokapić i dodao da je to ispunjenje želja generacija Crnogoraca.

"Moja poruka članovima Unije u ime građana Crne Gore je jednostavna: naš san o Evropi isti je kao i vaš. S Crnom Gorom u srcu, možemo pokazati Balkanu i šire da je evropski san jak kao i uvek", zaključio je novi crnogorski premijer u autorskom tekstu za EUobzerver.

Izvor: Beta

Foto: Beta/VLADA CRNE GORE/SASA MATIC