Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov pozvao je u Beogradu Evropsku uniju da preuzme odgovornost za ispunjenje onoga što je dogovoreno u dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU. Srpski predsednik Aleksandar Vučić ponovio je da Srbja neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji.

Lavrov je 15. decembra posle susreta sa šefom srpske diplomatije Nikolom Selakovićem rekao da Rusija izražava žaljenje što EU, kao posrednik u dijalogu Beograda i Prištine ne može da ispuni dogovore koji su postignuti, a pre svega o formiranju zajednice srpskih opština.

On je dodao da Rusija to vidi kao nemoć i pozvao "kolege iz EU da shvate svoju odgovornost za ispunjenje onoga što je dogovoreno u dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU".

Nikola Selaković Sergej Lavrov ocenili su na zajedničkoj konferenciji za novinare da su zajedničke vrednosti i poštovanje međunarodnog prava najčvršći temelj saradnja tih dveju država.

"Imamo jedinstvenu saradnju i saglasni smo u potpunom poštovanju međunarodnog prava i Povelje Ujedinjenih nacija i njenih principa uključujući suverenitet, teritorijalni integritet i nemešanje u unutrašnja pitanja drugih država", rekao je novinarima u Beogradu Lavrov, koji je u Srbiju doputovao posle posete BiH.

Ministri Selaković i Lavrov u Beogradu su potpisali i Plan o konsultacijama ministarstava dve zemlje 2021-22, za koji je Lavrov rekao da je koristan mehanizam za zajedničke aktivnosti

"Razgovarali smo i o poseti BiH koja je bila pre posete Beogradu i potvrdili našu doslednu poziciju podrške Beogradu u svemu što se tiče pitanja Kosova, Rezolucije 1244, te da sve što se radi treba da se radi u okviru tog dokumenta", rekao je ruski ministar.

Selaković je Rusiji i Lavrovu lično zahvalio zbog podrške Srbiji "po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta na međunarodnoj političkoj areni kao i u međunarodnim organizacijama".

"Zahvaljujem se i na naporima Rusije da se u Savetu bezbednosti UN sačuva redovno podnošenje izveštaja o KiM i poštovanju rezolucije 1244, kao i na podršci nastavku rada Unmika, kao i na podršci u drugim međunarodnim organizacijama na zaštiti identitetskih prava srpskog naroda, SPC i srpskog jezika i ćiriličnog pisma", naveo je Selaković i dodao da je saradnja s Rusijom "na izuzetno visokom nivou".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sa ministrom spoljnih poslova Ruske federacije Sergejem Lavrovim razgovarao o situaciji u Evropi i svemu što je povezano sa Srbijom, i da Srbija neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji.

Vučić je posle sastanka sa Lavrovom u Vili Mir istakao da je dobio neke važne informacije od Lavrova i da Srbija "neće kao Crna Gora" uvesti sankcije Ruskoj federaciji.  Vučić je dodao da je ponosan na činjenicu da Srbija sama donosi svoje odluke i ima snagu da ih sprovodi u delo.
Vučić je naglasio da je zahvalan Rusiji na podšrci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije i dodao da je odnos "recipročan" odnosu Srbije prema Rusiji.

Naveo je da je izneo "ličnu zabrinutost kao predsednik Srbije" za situaciju u regionu i kazao da se nada da će "svi zajedno imati razuma i snage" da se nesuglasice rešavaju mirnim putem, što je "opredeljenje Srbije".

Kazao je da je Srbija donela odluku da čuva vojnu neutralnost, da neće biti deo nijednog vojnog bloka i zahvalio na "značajnoj podršci" na jačanju odbrambenih kapaciteta Srbije.

Vučić i Lavrov su ranije u toku dana prisustvovali paljenju večne vatre na Groblju oslobodilaca Beograda, a posetili su i Hram Svetog Save na beogradskom Vračaru, gde je ruski ministar položio cveće na grob nedavno preminulog srpskog patrijarha Irineja.

Ruski ministar Sergej Lavrovu Beograd je 15. decembra doputovao iz BiH, gde se sastao sa najvišim zvaničnicima republike Srpske, sa liderom HDZ BiH Draganom Čovićem i sa ministarkom spoljnih poslova BiH Biserom Turković iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Bošnjački i hrvatski članovi Predsedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić odbili da se u Sarajevu sastanu s Lavrovom, jer je, kako su naveli, posetom Istočnom Sarajevu i izjavama posle sastanka sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom "pokazao nepoštovanje institucija, ustavnog sistema i države BiH".

Sergej Lavrov izjavio je u Beogradu da predstavnici Bošnjaka i Hrvata u Predsedništvu BiH, koji su odbili da se sastanu s njim, nisu samostalni i da očigledno rade po nečijem nalogu, ali da taj incident nije suštinski za razvoj odnosa Rusije sa narodima BiH.

"Političari koji su doneli tu odluku verovatno izražavaju interese ne većine svojih birača nego spoljnih snaga koje ne samo da nisu zainteresovane za razvoj rusko-bosanskih i rusko-srpskih odnosa, nego ni za to da zemlje Zapadnog Balkana realizuju pravo na uzajamno korisnu saradnju sa svim spoljnim partnerima", rekao je Lavrov posle sastanka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Lavrov je kazao da je pre nekoliko godina, kada je bio u poseti Balkanu, uključujući BiH, tadašnja šefica evropske diplomatije Federika Mogerini rekla da taj region predstavlja "zonu interesa EU" i da svi drugi, uključujući Rusiju, "nemaju tu šta da traže".

"To je filozofija koja je duboko ukorenjena u više evropskih zemalja još od kolonijalnih vremena. Mi tu ne možemo ništa, ali neophodno je suprotstaviti se tom neprihvatljivom pristupu", naveo je ministar spoljnih poslova Rusije.

Lavrov je rekao da je Rusija posvećena osnovnim principima Dejtonskog sporazuma, "pre svega što se tiče jednakosti" tri konstitutivna naroda i dva entiteta BiH.

Šef ruske diplomatije bio je prethodno, posle sastanka sa zvaničnicima RS u Istočnom Sarajevu još direktniji i upozorio da bi svaki pokušaj rušenja Dejtonskog sporazuma bio rizičan i mogao izazvati najozbiljnije posledice.

"Dejtonskim sporazum stvorio je krhku ravnotežu, svaki elemenat u ovom sistemu je vrlo važan i bez samo jedne komponente može biti ugrožen čitav sistem i može predstavljati pretnju za čitavu stabilnost“, kazalo je Lavrov.

"Rusija je jedan od garanata Dejtosnkog sporazuma i poštuje dejtonske principe unutrašnje organizacije BiH. Pozivamo sve da poštuju te temeljne principe, kako unutrašnje faktore, tako i one spolja", istakao je ruski šef diplomatije.

Govoreći o mandatu Visokog predstavnika, on je ocenio da je tim institutom nametnut zapadni protektorat u BiH i da je OHR već odavno trebalo da okonča svoj mandat u ovoj zemlji, pošto "pokazuje nepoštovanje prema narodima u BiH i suverenitetu BiH".

Naveo je kako delovanje OHR-a "kompromituje zapadne partnere", naglašavajući kako je BiH članica Saveta bezbednosti UN-a, odnosno suverena zemlja, zbog čega u njoj ne može biti zadržan međunarodni protektorat.

"Mi smatramo da su svi narodni u BiH, Bošnjaci, Srbi i Hrvati dovoljno zreli da sami mogu rešavati pitanja bitna za njihove nacionalne interese. Ako postoje političke snage, koje podržavaju da o odnosima u BiH odlučuju strani igrači, oni nisu dobri predstavnici interesa svojih naroda", kazao je Lavrov.

Ruski šef diplomatije je pozdravio stav Republike Srpske o vojnoj neutralnosti, navodeći da Evropi ne trebaju nove podele niti nove konfrontacije, koje, kako je naveo, izaziva NATO.

Lavrov je i u razgovoru sa Biserom Turković naglasio da ne vidi nikakvog smisla u reviziji Dejtonskog sporazuma, navodeći da je Rusija garant tog sporazuma i da ima stav da su narodi u BiH sposobni da odlučuju sami o svojoj sudbini.

Lavrov je kazao da je srećan, jer mladi u BiH imaju želju da uče ruski jezik, a ministarku Turković pozvao je u posetu Rusiji.

Ministarka spoljnih poslova BiH izjavila je da očekuje podršku Rusije za ono što su ranije usvojili predstavnici svih naroda u BiH, a to su integracije u EU i NATO. Turkovićeva i Lavrov su posle sastanka potpisali i Plan konsultacija između BiH i Rusije za period 2020/2021.

Izvor: Beta

Foto: Beta